Business Internaţional

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei: Relaţiile dintre Ankara şi Washington au ajuns într-un punct critic

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei:...

Autor: Marian Avram, Mediafax

12.02.2018, 14:06 147

”Relaţiile cu Statele Unite sunt într-un punct critic. Fie reparăm aceste relaţii, fie acestea se vor rupe complet”, a declarat Cavusoglu.

Ministrul turc de Externe a precizat că Ankara să aşteaptă ca Statele Unite să facă paşi concreţi pentru restabilirea încrederii reciproce, adăugând că pierderea încrederii dintre cele două state a fost provocată de SUA.

De asemenea, Cavusoglu a criticat şi relaţiile dintre SUA şi grupările kurde YPG şi PKK.

”Statele Unite nu atacă militanţii reţelei Stat Islamic în Siria pentru a avea o scuză de a lucra cu grupările teroriste YPG şi PKK”, a adăugat oficialul turc.

Declaraţiile ministrului de Externe de la Ankara vin la o zi după o vizită în Turcia a consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster, şi înaintea unei vizite la Ankara a secretarului american de Stat, Rex Tillerson.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.

Ulterior, Turcia a condamnat sprijinul oferit de către armata americană pentru luptătorii kurzi YPG din Siria, grupare considerată de către Ankara ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept o grupare teroristă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO