Business Internaţional

Michel Barnier: Marea Britanie trebuie să-şi exprime poziţia cu mai multă claritate

Michel Barnier: Marea Britanie trebuie să-şi exprime...

Autor: Andrei Ionascu

20.07.2017, 14:50 43

Barnier a precizat că această rundă de discuţii a avut ca scop prezentarea poziţiilor celor două părţi şi "consolidarea încrederii".

Negociatorul UE pentru Brexit a spus că au fost identificate punctele în care există un acord şi cele în care sunt divergenţe. Barnier a lăsat de înţeles că Marea Britanie nu şi-a exprimat cu claritate poziţia şi aşteptările în privinţa unor subiecte.

"O clarificare a poziţiei Marii Britanii este indispensabilă pentru negocieri şi pentru a înregistra progrese suficiente cu privire la acest dosar financiar, care este inseparabil de celelalte dosare de Brexit. În privinţa drepturilor cetăţenilor, ambele părţi merg înainte în aceeaşi direcţie. Dar există unele dezacorduri fundamentale. Cetăţenii UE trebuie să îşi cunoască drepturile, iar orice supraveghere ar trebui să vină de la Curtea Europeană de Justiţie. De exemplu, drepturile viitorilor membri ai familiilor sau anumite drepturi sociale trebuie garantate", a declarat Barnier.

Michel Barnier a atras atenţia că toate subiectele trebuie soluţionate până la ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, inclusiv disponibilitatea Marii Britanii de a achita "factura de Brexit" înainte de orice discuţie privind viitoarele relaţii comerciale.

"Ceea ce dorim noi - şi lucrăm la acest lucru - este o retragere ordonată pentru Marea Britanie, aşa s-a decis. Ştim că acest acord nu va fi realizat prin paşi de creştere continuă. De îndată ce Marea Britanie este pregătită să clarifice natura angajamentelor sale, atunci vom discuta acest lucru cu negociatorii britanici", a spus Barnier.

Întrebat dacă UE este dispusă să facă anumite concesii în cadrul negocierilor cu Marea Britanie, Michel Barnier a precizat: "UE nu este implicată într-un joc al concesiilor şi nici nu le va cere. A fost decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea, o decizie serioasă. Ştiu că trebuie să faci compromisuri în cadrul unor negocieri, dar nu am ajuns încă la acel punct. Trebuie să mă consult şi cu ceilalţi parteneri europeni, după fiecare rundă de discuţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO