Business Internaţional

Miliardarii Egiptului fac parte din aceeaşi familie, au 13 mld. $ şi o afacere în România

Autor: Gabriel Razi

03.02.2011, 23:52 400

Egiptul are patru miliardari, toţi făcând parte din aceeaşifamilie şi având o avere cumulată de 13 mld. dolari, conformrevistei americane Forbes.

Familia Sawiris a făcut avere cu ajutorul holdingului Orascom,fondat de Onsi Sawiris în anii '50. Afacerile lor sunt concentrateîn telecomunicaţii, construcţii, industria hoteliere şi înimobiliare. Una dintre companii are afaceri şi în România, laConstanţa.

Familia Sawiris îi cere lui Mubarak să plece

Naguib, unul dintre fiii lui Onsi Sawilis, a declarat căturbulenţele sociale şi politice din Egipt vor înceta atâta timpcât nu vor avea loc schimbări politice drastice.

"Turbulenţele nu vor înceta şi nu va fi stabilitate atâta timpcât nu vor fi aplicate schimbări drastice. Oamenii nu renunţă lacererile lor", a declarat Naguib Sawiris.

Magnatul telecomunicaţiilor spune că soluţia "sănătoasă" pentrucriza din Egipt se află în mâinile lui Hosni Mubarak, care trebuiesă renunţe cât mai repede la fotoliul de preşedinte pentru a punecapăt manifestaţiilor. Totuşi, Naguib Sawiris se declară încrezătorîn viitorul Egiptului, spunând că investiţiile familiei vorcontinua să se extindă în ţara sa natală.

Pe străzile din Cairo, protestele violente continuă de mai binede o săptămână, ieri având loc, pentru a doua zi consecutivă,ciocniri violente între protestari şi susţinătorii lui Mubarak.

Telecomunicaţii, hoteluri, imobiliare şi construcţii

Onsi Sawiris, 80 de ani, este fondatorul celei mai de succesdinastii din mediul de business egiptean, el ocupând fotoliul depreşedinte al holdingului Orascom, însă cei trei fi ai săigestionează direct afacerile familiei. Averea lui Onsi se ridica în2010 la peste trei miliarde de dolari. Absolvent de studiiagronomice, Onsi şi-a deschis imediat după terminarea studiilor omică firmă de construcţii în nordul Egiptului.

Naguib Sawiris, 55 de ani, este cel mai vârstnic fiu al lui Onsişi conduce afacerile familiei din domeniul telecomunicaţiilor,având o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari. El se află înfruntea Orascom Telecom, unul dintre cei mai mari operatori detelecomunicaţii din Orientul Mijlociu, Africa şi sudul Asiei,numărul de clienţi ai operatorului ridicându-se la peste 500 demilioane. Afacerile în domeniul telecomunicaţiilor ale familieiSawiris se întind şi în Europa, în Italia, unde controlează celde-al treilea operator de pe piaţă, Wind, şi în Grecia.

Samih Sawiris, 53 de ani, este responsabil de operaţiunile dindomeniul imobiliarelor şi al industriei hoteliere, având o avere de1,5 miliarde de dolari. Samih derulează prin Orascom DevelopmentHolding afaceri în Iordan, Oman, Emiratele Arabe Unite, Elveţia,Mauritius şi Maroc.

Miliardarul egiptean anunţa anul trecut că Orascom Developmenturmează să investească aproape un miliard de euro pentru a dezvoltaansambluri rezidenţiale low-cost în Turcia, Irak şi România.

Orascom Development intenţionează să construiască la Constanţaun ansamblu rezidenţial ce se va întinde pe o suprafaţă de 2,5milioane de metri pătraţi, urmând să fie construite pe lângăapartamente şi şcoli, centre comerciale şi universităţi.

Nassef Sawiris, 48 de ani, este cel mai tânăr dintre cei treifii ai lui Onsi, însă cel mai bogat dintre toţi membrii familiei,deţinând o avere evalută la aproape 6 miliarde de dolari. Elconduce businessul din domeniul construcţiilor prin intermediulOrascom Construction. Acum trei ani, Nassef a vândut afacerile cuciment ale familiei către LaFarge. În urma tranzacţiei, ocupă unfotoliu în board, controlând 13% din acţiunile acesteia.

Afacerile familiei Sawiris

Orascom Telecom

Orascom Telecom este lider de piaţă în Algeria, Egipt, Pakistanşi Tunisia şi are peste 500 mil. clienţi.
Veniturile Orascom Telecom aferente primelor şase luni din 2010 seridică la peste 2 mld. dolari.
În aceeaşi perioadă, profitul înainte de taxe şi accize se ridicăla aproape 900 mil. dolari.

Orascom Development

Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecutvenituri de peste 400 mil. dolari.
Profitul brut în primele trei trimestre s-a ridicat la aproape 200mil. dolari.
Familia Sawiris deţine prin intermediul Orascom Development 23 dehoteluri, dintre care 11 de cinci stele.

Orascom Construction Industries

Orascom Construction Industries a avut în primele nouă luni aleanului trecut afaceri de 3,5 mld. dolari.
Profitul în primele trei trimestre ale anului trecut se cifrează laun mld. dolari.
Compania îşi derulează 35% din afaceri în Europa, iar 40% dinvenituri provin din afacerile din Orientul Mijlociu şi Egipt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO