Business Internaţional

Miliardarii ucraineni se pregatesc pentru vremuri grele

09.11.2008, 15:35 34

La fel ca omologii sai rusi, miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, proprietarul holdingului siderurgic Metinvest, resimte din plin efectele crizei financiare globale, scrie Financial Times.

Compania Metinvest, detinuta de cel mai bogat om din Ucraina, a fost afectata de scaderea la nivel global a preturilor si a cererii de otel. Nivelul productiei din industria siderurgica ucraineana a scazut, iar comenzile s-au diminuat semnificativ. De aceea, sute de mii de angajati din cadrul uzinelor la care Ahmetov este actionar se tem ca vor ramane fara slujba.
"Trecem prin vremuri grele. Recesiunea a venit deja", a declarat Ahmetov. El nu este singurul miliardar care a fost afectat de criza. Tomas Fiala, directorul bancii de investitii Dragon Capital cu sediul in Kiev, a declarat ca valoarea activelor nete ale companiei sale a scazut la jumatate. Miliardarii ucraineni au efectuat mai putine achizitii pe credit decat omologii lor rusi si au datorii externe de pana la 20 mld. dolari.
Nascut in Donetk, Ahmetov a devenit foarte bogat in urma prabusirii Uniunii Sovietice. Cel mai bogat om din Ucraina a cumparat fabrici de otel, mine, utilitati si alte active la cele mai scazute preturi. In Rusia, majoritatea averilor au fost constituite in domeniul exporturilor de petrol si gaze. De asemenea, averile miliardarilor ucraineni au fost construite pe baza exporturilor, indeosebi pe cele de otel. Ucraina se afla in topul primilor zece exportatori de otel din lume. Intr-o analiza realizata in luna aprilie, compania Dragon Capital a evaluat averea neta a lui Ahmetov la 24 mld. euro.
Igor Kolomoiski, un alt miliardar ucrainean, actionar la cele trei fabrici producatoare de fier si aliaje pentru export existente in Ucraina, a hotarat sa opreasca productia pe 1 noiembrie.
In 2007, Kostiantin Jevago si-a deschis o companie de minereu de fier - Ferrexpo - in Londra. El a folosit un sfert din activele Ferrexpo pentru un imprumut menit sa finanteze planurile de expansiune. Insa pretul actiunilor sale a scazut anul acesta, fiind nevoit sa-si reduca participatia in cadrul companiei de la 75% la 50%.
Creditorii au fost mai precauti in ceea ce priveste imprumuturile acordate miliardarilor ucraineni din cauza incertitudinilor de pe scena politica a tarii. Previziunile unei recesiuni si preturile scazute ale otelului au sporit indoielile cu privire la capacitatea acestora de a-si achita datoriile.
Temandu-se de o recesiune si de concedieri, rezidentii orasului Donetk spera ca miliardari precum Ahmetov vor ajuta la rezolvarea in timp a problemelor grave. El a refuzat sa comenteze in detaliu impactul recesiunii, dar a sustinut ca va evita concedierile cu orice pret.
Miliardarul sustine necesitatea implicarii guvernului Ucrainei in salvarea bancilor afectate, insa insista ca el "nu are nevoie de vreun tratament special". Guvernul de la Kiev a oferit companiilor afectate de criza finantare in schimbul unor pachete de actiuni care vor putea fi rascumparate mai tarziu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO