Business Internaţional

Miliardarul care a făcut avere din pariurile pe criza subprime fuge acum de bondurile europene. El pariază pe defaultul datoriilor europene

Miliardarul care a pariat pe criza subprime fuge acum de bondurile europene

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

17.04.2012, 20:10 1677

Miliardarul John Paulson îşi reduce deţinerile de obligaţiuni suverane europene şi cumpără CDS-uri pentru asigurarea de default al acestora, potrivit unei persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.

Paulson a declarat în timpul unei conferinţe cu investitorii că băncile spaniole reprezintă în mod special un motiv de îngrijorare, întrucât deţinerile de obligaţiuni ale Spaniei şi retragerile de fonduri efectuate de clienţi le fac extrem de dependente de finanţarea de la Banca Centrală Europeană (BCE).

El a mai spus investitorilor că în primul trimestru compania sa a înfiinţat comitete de supraveghere a riscurilor şi de analiză a portofoliilor, care se întrunesc săptămânal.

Investitorul, care administrează active de circa 24 de miliarde de dolari prin intermediul companiei Paulson&Co din New York, a înregistrat anul trecut pierderi de 51% la unul dintre cele mai mari fonduri de hedging ale sale, după ce a mizat în mod eronat pe redresarea economiei SUA. În februarie, el a declarat că zona euro are "o structură defectuoasă" şi se va destrăma, potrivit unei scrisori adresată investitorilor.

Temerile că situaţia Spaniei se va înrăutăţi din cauza crizei datoriilor din Europa a provocat creşterea puternică a costului împrumuturilor acestei ţări. Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a urcat luni peste nivelul de 6% pentru prima oară în acest an, iar CDS-urile (credit default swap) pentru asigurarea datoriilor ţării au atins un nivel record la Londra, potrivit companiei de analiză a pieţei CMA.

Băncile spaniole au împrumut în martie de la BCE suma record de 316 miliarde de dolari.

Paulson a devenit miliardar în 2007, cu plasamente care au pariat pe căderea pieţei de credite ipotecare subprime din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO