Business Internaţional

Ministrul britanic de finante nu vrea sa mai auda de banci-gigant si sparge creditorii nationalizati

Ministrul britanic de finante nu vrea sa mai auda de banci-gigant si sparge creditorii nationalizati

Alistair Darling, ministrul britanic de finante: Ar putea aparea trei noi banci in urmatorii trei-patru ani, ca urmare a acestui proces de restructurare a bancilor existente.

02.11.2009, 23:20 19

Marea Britanie a decis sa divizeze bancile mari si este primulstat care a luat masuri decisive pentru reorganizea sectoruluifinanciar. In acelasi timp, Statele Unite, epicentrul crizeifinanciare mondiale, au evitat pana in prezent sa-si restructurezeindustria bancara.
Ministrul britanic de finante Alistair Darling a confirmat caLloyds, Royal Bank of Scotland si Northern Rock, banci aflate subcontrolul statului, vor fi divizate, iar diferite parti aleacestora vor fi vandute, scrie BBC News.
El a spus ca in Marea Britanie ar putea aparea trei noi banci inurmatorii trei-patru ani, ca urmare a acestui proces derestructurare a bancilor existente.
Darling a declarat ca se vor vinde doar anumite unitati alebancilor atunci "cand momentul va fi potrivit", pentru a se asiguraca toti contribuabilii isi vor recupera banii.
Exista speculatii potrivit carora intre cumparatori s-ar puteanumara si lantul de supermarketuri Tesco si compania Virgin.
Pentru a asigura o competitie corecta pe piata, activele bancilorvor fi vandute doar noilor intrati pe piata bancara din MareaBritanie si nu institutiilor financiare deja existente.
Noile banci se vor concentra pe operatiunile standard de retail, peatragerea de depozite si pe oferirea de produse ipotecare.
Darling a spus ca aceasta metoda a fost cea mai potrivita solutiepentru a "asigura o competitie corecta". El a spus ca "a avea pepiata doar putini furnizori mari de servicii bancare nu eraacceptabil".
Ministrul de finante a mai spus ca guvernul va separa Northern Rockin doua parti pana la afarsitul anului, una dintre acestea urmand afi vanduta in urmatorii trei sau patru ani.
Guvernul detine in prezent o participatie de 70% in cadrul RBS side 43% in cadrul Lloyds, dupa ce in octombrie statul a injectatbani in banci pentru a le impiedica sa intre in faliment.
Desi in SUA exista cateva voci care cer divizarea marilorinstitutii financiare, acest proces nu numai ca nu este pus lapunct, ci mai mult, pare doar un deziderat al celor care cred casecretul revenirii din criza a Statelor Unite este restructurareasistemului financiar. Paul Volker, fostul presedinte al Fed in anii'80, considera ca "bancile exista pentru a servi publicul si dinacest motiv trebuie sa-si canalizeze activitatea catre acestobiectiv. Diversificarea operatiunilor conduce la conflicte deinterese, care la randul lor creeaza riscuri, si daca incerci sacontrolezi riscurile prin supraveghere, vor aparea frictiuni sidiverse dificultati care in cele din urma vor provoca colapsulbancilor".
Divizarea gigantilor, solutia propusa de fostul presedinte al Fed,nu a castigat popularitate in SUA, unde bancile mari au reusit sacreasca pe timp de criza prin operatiuni pe pietele bursiere si decapital sau prin achizitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels