Business Internaţional

Ministrul britanic pentru mediul de afaceri, Vince Cable, i-a criticat dur pe unii dintre oficialii Băncii Angliei, calificându-i drept "talibanii capitalului"

Ministrul britanic pentru mediul de afaceri, Vince Cable,...

Autor: Vlad Popescu

24.07.2013, 14:27 111

Cable a expus astfel tensiunile dintre guvernul britanic şi Banca Angliei, acuzată că desfăşoară o politică monetară prea restrictivă, care limitează revenirea economiei.

El consideră că banca centrală cenzurează creditarea către întreprinderile mici prin impunerea unui nivel "oneros" al rezervelor de capital în sistemul bancar, pentru a preveni viitoare şocuri. Opinia este împărtăşită şi de ministrul Finanţelor, George Osborne.

"Una dintre temerile din mediul de afaceri este că aşa-numiţii «talibani ai capitalului» de la Banca Angliei impun măsuri restrictive care, în această etapă delicată a revenirii economiei, ar putea îngreuna activitatea şi extinderea companiilor", a comentat Cable pentru Financial Times.

El a precizat că cele mai mari riscuri sunt concentrate în zona creditării către firme.

"Este clar că principalele bănci nu reuşesc să susţină companiile britanice performante în zone cheie, precum exportul şi inovarea", a afirmat oficialul.

Osborne a avertizat anterior referitor la pericolul de a se ajunge la o "stabilitate de cimitir" şi speră că noul guvernator, Mark Carney, va remodela atitudinea băncii centrale faţă de băncile comerciale, descrisă anterior de un oficial al Trezoreriei drept "jihadistă".

Tensiunile au fost reaprinse în luna iunie, când intenţia băncii centrale de a impune cerinţe de capital mai stricte asupra Nationwide, unul dintre cei mai prolifici creditori ipotecari din Marea Britanie, ameninţa să deraieze revenirea pieţei imobiliare.

Activitatea Nationwide urma să fie afectată de necesitatea suplimentrării rezervelor de capital, deoarece banca nu se încadra în rata minimă de adecvare de 3% faţă de soldul creditelor. Graham Beale, CEO-ul băncii, a avertizat că politica "primitivă" a băncii centrale ar putea constrânge capacitatea instituţiei de a credita.

După câteva săptămâni, odată ce canadianul Mark Carney a preluat mandatul de guvernator, autorităţile au indicat Nationwide că ar putea prelungi până în 2015 termenul limită pentru ameliorarea deficitului de capital.

Fostul guvernator Mervyn King, al cărui mandat a luat sfârşit la jumătatea acestui an, a criticat în luna iunie băncile pentru activităţile de lobby pe lângă membrii guvernului în vederea relaxării măsurilor băncii centrale menite să reducă gradul de risc din sistem. Principalele bănci criticate de King sunt Nationwide şi Barclays.

Trezorerie neagă că ar fi promovat interesele Nationwide, însă surse bancare citate de Financial Times susţin că miniştrii ar fi reacţionat "furios" atunci când au aflat de posibilele constrângeri asupra abilităţii băncii de a credita.

Nationwide a intrat în graţiile guvernului după ce a majorat agresiv creditarea ipotecară în ultimul an, în timp ce alte bănci, precum Lloyds Banking Group şi Santander UK, au luat măsuri pentru restrângerea activelor.

"Nationwide este una dintre instituţiile financiare care se bucură de atenţia cancelarului (ministrul Finanţelor - n.r.)", a firmat o sursă din industrie.

Industria financiară speră însă că noul guvernator îşi va concentra eforturile pe regăsirea unui echilibru între siguranţa sistemului financiar şi stimularea creşterii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO