Business Internaţional

Mitt Romeny a anunţat că va vizita Israelul în această vară

Autor: Clava Ungureanu

03.07.2012, 11:07 57

În cadrul vizitei sale, Romney se va întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a confirmat un asistent al candidatului republican, fără a oferi alte detalii.

Publicaţia New York Times a precizat, din Israel, că Romney ar putea discuta de asemenea şi cu preşedintele israelian Shimon Peres şi cu premierul Autorităţii Palestiniene, Salam Fayyad, şi ar putea participa tototdată la cel puţin o reuniune publică în timpul acestei vizite de una-două zile.

Romney, care de la începutul campaniei sale critică politica "slabă şi neinspirată" a preşedintelui democrat în special în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, a declarat luna trecută că, dacă va fi ales şef al statului va face "contrariul" politicii duse de Obama în regiune.

În martie, el declarase că prima sa călătorie în străinătate în calitate de preşedinte "nu va fi la Cairo, nici la Riyad, nici la Ankara, ci la Ierusalim". Preşedintele Obama s-a deplasat în aceste trei capitale musulmane la începutul mandatului, dar încă nu a mers la Ierusalim.

Casa Albă a reacţionat luni faţă de acest anunţ al lui Romney. "Guvernatorul Romney a declarat că intenţionează să facă opusul a ceea ce face preşedintele Obama în relaţiile noastre cu Israelul, şi trebuie să percizeze cum anume", a declarat purtătorul de cuvânt al echipei electorale a lui Obama, Ben LaBolt.

"Oare asta înseamnă că va reveni asupra celui mai mare ajutor pentru securitate în Israel din toată istoria ? Sau că va abandona statele din coaliţie care colaborează pentru a face faţă ambiţiilor nucleare ale Iranului?"

Evreii americani au votat în majoritate în favoarea lui Obama în 2008, paritatea fiind de trei persoane la una în favoarea democratului faţă de adversarul său republican de atunci, John McCain.

Potrivit unui sonadaj Gallup publicat în iunie însă, această susţinere a scăzut la 64 la sută, rămânând totuşi de două ori mai mare decât faţă de Romney, susţinut de 29 la sută dintre alegătorii evrei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels