Business Internaţional

MOL a avut pierderi de 446 mil euro

MOL a avut pierderi de 446 mil euro
19.05.2009, 14:40 16

Grupul maghiar de petrol si gaze MOL a anuntat al treilea trimestru consecutiv de pierderi pe fondul deprecierii forintului si a reducerii cererii pentru energie, scrie Bloomberg.

Pierderea neta inregistrata de companie in primele trei luni din 2009 s-a ridicat la 124,9 mld. forinti (circa 446 mil. euro), comparativ cu un profit de 65 mld. forinti (233 mil. euro) in perioada similara a anului trecut. Estimarile anterioare ale economistilor indicau o pierdere neta de circa 65 mld. forinti (233 mil. euro).
Forintul maghiar a ajuns, in martie, la un minim record in fata monedei unice europene, generand o majorare a valorii datoriei straine a companiei. In acelasi timp, majoritatea tarilor est-europene se afla in recesiune, in conditiile in care criza economica globala a restrans posibilitatile de finantare ale acestora si a redus volumul investitiilor straine si al exporturilor.
„Pierderile MOL au fost mult mai mari decat s-ar fi gandit cineva", a declarat Tamas Pletser, analist in cadrul ING Bank din Budapesta. „La nivelul operatiunilor companiei totul este in regula, desi activitatile de rafinare si vanzare de produse petroliere au scazut foarte puternic. Deocamdata doar segmentul de explorare si productie se tine pe pozitii", a adaugat el.
Compania a contabilizat o pierdere financiara de 147,1 mld. forinti (513 mil. euro) in primul trimestru, comparativ cu un castig financiar de 1,3 mld. forinti in perioada similara a anului trecut, evolutie generata in principal de un impact negativ de 140 mld. forinti (488 mil. euro) cauzat de volatilitatea cursului de schimb. Anuntul MOL vine in conditiile in care rivala OMV, care a renuntat anul acesta la tentativa de preluare ostila a companiei maghiare, a raportat un profit de 40 mil. euro. PKN Orlen, cea mai mare companie petroliera poloneza, a anuntat o pierdere de 1,09 mld. zloti (245,7 mil. euro) in primul trimestru al anului.
„Rezultatele companiei atrag atentia asupra performantelor slabe din sectorul activitatilor de rafinare si a pierderilor generate de creditele denominate in moneda straina odata cu deprecierea masiva a forintului", spune Attila Vago, analist in cadrul Concorde Securities din Budapesta.
Vanzarile companiei au scazut cu 20%, pana la 2,2 mld. euro, iar profitul operational, excluzand elementele speciale, a coborat cu 21%, pana la 186,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO