Business Internaţional

MOL incearca sa intre pe piata Turciei

06.07.2005, 18:43 11

Compania petroliera ungara Mol s-a precalificat impreuna cu alti 13 investitori in competitia pentru privatizarea rafinariei turce Tupras, relateaza Budapest Business Journal.

Potentialii cumparatori sunt compania austriaca OMV, Shell Turcia, o divizie a Royal Dutch-Shell, spaniolii de la Repsol, PKN Orlen din Polonia, Compania Indiana a Petrolului, ENI din Italia si MOL din Ungaria.

Un alt plan al companiei ungare Mol il reprezinta construirea unei uzine ecologice de furnizare a energiei electrice langa Iklodbordoce, in regiunea Zala. Aceasta va fi prima unitate din Uniunea Europeana, ce va genera energie electrica din apa termala subterana. Investitia va fi finalizata in 2007.

Compania ungara este implicata si in proiectul Nabucco, impreuna cu alte patru firme internationale.

Proiectul a fost semnat in luna iunie, la Viena si presupune construirea unei conducte de gaz de 2.841 de kilometri, din Turcia pana in Austria.

Celelalte companii implicate in acest proiect sunt: operatorul de gaz turc Botas, compania bulgara de gaz Bulgarcaz, Transgaz din Romania si compania austriaca OMV. Investitia, evaluata la 4,6 miliarde de euro, e programata a fi completata in anul 2011.

Constructia gazoductului urmareste aprovizionarea pietei europene cu gaze provenind din regiunea Marii Caspice si din Orientul Mijlociu, respectiv Iran, Irak si Egipt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO