Business Internaţional

MOL se aliaza cu Exxon si vrea sa livreze gaze catre Europa de Vest

09.05.2008, 20:36 14

Compania energetica americana Exxon Mobil, impreuna cu MOL si Falcon Oil & Gas, ar putea exporta gaze naturale din Ungaria catre Europa de Vest, pe fondul amplificarii temerilor ca Rusia ar putea restrictiona exportul de gaze catre aceasta regiune, scrie Bloomberg.
Lucrarile de extractie vor incepe in regiunea Mako, din Ungaria, productia estimata fiind suficienta pentru a acoperi cererea de pe piata germana pentru urmatorii trei ani. Primele state catre care consortiul va incepe exportul de gaz vor fi Serbia si Austria, a declarat directorul executiv al Falcon, Marc Bruner. Productia de gaz din regiunea maghiara ar putea reduce dependenta Europei de Vest de resursele energetice ruse, furnizate in principal de catre compania energetica de stat Gazprom.
Cererea de gaze naturale din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cel de-al doilea consumator de resurse energetice din lume, dupa Statele Unite, a crescut cu 10% in ultimii cinci ani.
Necesitatea exploatarii unor noi zacaminte de resurse energetice in Europa a aparut dupa ce Rusia a sistat exporturile de gaze catre Ucraina in 2006, in urma unui conflict cu privire la pretul de achizitie.
"Suntem extrem de increzatori ca productia din Ungaria va acoperi atat consumul intern, cat si o parte din cererea externa venita din partea statelor europene", a adaugat Bruner. "Pentru Europa, lucrarile de extractie la zacamantul din Ungaria devin o siguranta in plus in ceea ce priveste resursele energetice", a continuat el.
Cresterea preturilor la energie face ca producatorii sa-si indrepte atentia catre locatii fie mai indepartate, fie care prezinta un grad de dificultate mai ridicat, necesitand astfel interventii tehnologice mai costisitoare. In primul trimestru al acestui an, pretul gazelor naturale a crescut cu 22%. Pretul titeiului a urcat pana la un pret de 122,73 de dolari pe baril. (79,70 euro).
Zacamantul maghiar nu a fost exploatat pana acum din cauza costurilor ridicate pe care le presupun lucrarile de extractie. Aflat la o adancime de peste 7.000 de metri, zacamantul cuprinde cel putin 340 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, se arata intr-un studiu al U.S. Geological.
Aproximativ 30% din resursele zacamantului pot fi exploatate insa la preturile actuale, apreciaza oficialii MOL.
Potrivit estimarilor Scotia Group, o firma de consultanta in domeniul energetic, zacamantul ar depozita aproximativ 1.200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar profitabilitatea exploatarii zacamantului ar putea depasi 50%.
Circa 78% din necesarul intern de gaze naturale din Ungaria este acoperit din importuri. Importurile de gaze naturale din Ungaria s-au ridicat in 2007 la aproximativ 7,5 mld. mc, peste 70% dintre acestea fiind de provenienta rusa, furnizate prin intermediul companiei energetice de stat Gazprom.
"Exploatarea zacamantului si determinarea unei productii exacte, care sa acopere consumul intern, si care sa permita si exportul va dura multi ani", a apreciat Robert Rethy, analist al UniCredit.
"Sa nu ne lasam dusi de val", a tinut Rethy sa atraga atentia. "Nici macar nu stim sigur capacitatea zacamantului si nici capacitatea de productie a consortiului celor trei companii energetice", a adaugat Rethy.
MOL si Exxon detin fiecare cate 40,4% din proiectul energetic, iar Falcon restul de 19,2%.
Costurile de forare a puturilor s-ar putea ridica pana la 24 miliarde de dolari (15,59 miliarde de euro), fiind estimate aproximativ 2.000 de puturi, la un cost cuprins intre 8 si 12 milioane de dolari fiecare, potrivit unui raport al companiei maghiare MOL.
Constructia conductelor s-ar putea ridica la cel mult 28 de milioane de dolari (18,19 milioane de euro), in timp ce exploatarea intregului proiect s-ar putea ridica la aproximativ 11 milioane de dolari anual (7,14 milioane de euro).
Exxon Mobil, cea mai mare companie din lume dupa valoarea de piata, a fost captata in proiectul energetic datorita experientei pe care o detine in domeniu.
"Ne-am alaturat acestui proiect intrucat dispunem de resursele si experienta necesara unui proiect neconventional precum cel de la Mako", a declarat Patrick McGinn, purtatorul de cuvant al Exxon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO