Business Internaţional

Monopolurile au devenit inamicul public numarul unu al noului guvern german

19.10.2009, 00:00 26

Cancelarul german Angela Merkel vrea sa introduca reglementariantitrust mult mai dure, care sa permita statului, in cazurileextreme, sa divizeze companiile ce dau dovada de comportamentanticoncurential, scrie The Wall Street Journal.

Interventia statutului va fi una "de ultima instanta", potrivitunui proiect de lege inaintat de coalitia de centru-dreapta dinGermania, intoarsa la guvernare dupa 11 ani. Autoritatile germanedin domeniul concurentei vor continua insa, in majoritateacazurilor, sa combata monopolurile prin impunerea unor penalitatide ordin financiar, potrivit unor oficiali de la Berlin.

"Nu ne vom comporta precum niste salbatici pentru a desfiintacompaniile", a declarat un membru al Partidului Liber Democrat dinGermania.

Marile trusturi nu vor mai fi in gratiileguvernului

Cu toate acestea, propunerea coalitiei este un semnal capolitica economica a noului guvern german ar putea fi mai putin"prietenoasa" cu marile trusturi germane, autoritatile urmand sa seconcentreze asupra intreprinderilor de dimensiuni medii care ofera,proportional, cele mai multe locuri de munca existente in cea maimare economie europeana.

Puterea de a diviza o companie sau de a o obliga sa-si inchidaunele activitati ar putea da Biroului Cartelului Federal dinGermania mana libera in solutionarea problemelor legate deconcurenta, inclusiv in cazul marilor furnizori de utilitati, speramembrii Partidului Liber Democrat.

"Va fi de competenta Biroului sa decida daca exista cazuriserioase ce provoaca probleme in sfera concurentei", a mai spus unalt oficial familiar cu noua legislatie propusa. "Guvernul poateopta ulterior pentru divizarea companiei, ca ultima solutie."

Masurile propuse nu sunt indreptate catre un anumit sectoreconomic si ar putea afecta, teoretic, intreaga economie. PartidulLiber Democrat din Germania isi indreapta insa ingrijorarea catreindustria energetica.

Concurenta lipseste de pe piata energetica

Patru mari companii, E.ON, RWE, Energie Baden-Wurttemberg siVatenfall Europa, produc peste 80% din energia electrica necesaratarii, insa consumatorii germani se plang de lipsa unei competitiireale pe aceasta piata.

Presedintele Partidului Liber Democrat, Guido Westerwelle, adeclarat ca vrea "un stat puternic" care sa lanseze reglementari degarantare a concurentei libere pe piata.

Guvernele anterioare, printre care si cel condus de fostulcancelar Gerhard Schroeder, au permis marilor grupuri, precum E.ON,sa se extinda prin intermediul fuziunilor in ciuda criticilorprivind incalcarea cadrului concurential. Obiectivul statului erasa formeze niste "campioni nationali" care sa poata rivaliza lanivel european. Partidul Liber Democrat vrea insa ca noul guvern sase concentreze asupra intereselor consumatorilor.

Proiectul de lege este realizat dupa modelul politicilorantitrust ale Statelor Unite si va conferi guvernului de la Berlinputeri similare Departamentului american de Justitie, care in anii'80 a divizat monopolul de pe piata locala de telefonie,AT&T.

Partidul Liber Democrat pledeaza pentru valorile pietei libere,dar acest lucru nu inseamna ca promoveaza politica de tipul"laissez-faire".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO