Business Internaţional

Moody’s a retrogradat ratingurile a şapte bănci ungare după ce a făcut acelaşi lucru cu ratingul de ţară

Autor: Bogdan Cojocaru

07.12.2010, 23:40 20

Agenţia de evaluare Moody's Investors Service a retrogradatratingurile datoriilor şi depozitelor a şapte bănci ungare, printrecare şi OTP Bank, după ce luni a redus cu două trepte calificativulsuveran al Ungariei.

Astfel, Moody's a redus de la "Baa1" la "Baa2" ratingul OTP Bankpentru depozite pe termen lung în monedă locală şi de la "Baa1" la"Baa3" calificativul pentru depozite în monedă străină. Moody's aredus, de asemenea, ratingurile OTP Mortgage Bank, K&H Bank,MKB Bank, Erste Bank Hungary, MFB Development Bank şi BudapestBank. "Moody's Investors Service a luat decizii referitoare ladatoriile şi depozitele a opt bănci ungare, acţiunea reflectândreevaluarea capacităţii statului de a sprijini sistemul bancar,urmând retrogradării ratingului guvernului ungar", îşi explicăfirma decizia.

Moody's a retrogradat cu două trepte, de la "Baa1" la "Baa3",ratingul obligaţiunilor guvernamentale în monedă străină şi localăale Ungariei, cu perspectivă negativă, din cauza îngrijorărilorlegate de situaţia bugetară şi vulnerabilităţilor externe.

Agenţia subliniază că deciziile referitoare la calificativelebăncilor nu reflectă perspectiva companiei privind putereafinanciară a Ungariei.

Moody's notează că principala vulnerabilitate care influenţeazăperspectiva negativă a băncilor ungare este reprezentată deproporţia mare de credite în monedă străină (70% din împrumuturiletotale sunt denominate în valută), mulţi debitori, în principal dinsectorul de retail, nefiind acoperiţi pentru riscurile valutare."Prin urmare, apare o vulnerabilitate mare la aprecierea forintuluisau la creşterea dobânzilor legate de aceste monede străine",menţionează comunicatul.

Calitatea activelor ungare continuă să se deterioreze, adaugăMoody's. Pe de altă parte, băncile locale sunt relativ binecapitalizate, putând absorbi într-un anumit grad eventualepierderi. Un factor pozitiv luat în considerare la formarea uneiimagini a sistemului bancar ungar îl reprezintă faptul că băncilesunt controlate în majoritate de grupuri străine. Proprietariistrăini au asigurat, până în prezent, capital şi lichidităţi înmonedă străină în timpul crizei financiare, iar acest sprijincontinuă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO