Business Internaţional

Morgan Stanley, mana larga cu noul CEO: salariu de 25 de milioane de dolari

07.07.2005, 20:50 22

Banca Morgan Stanley a declarat ca John Mack, noul presedinte si director executiv, va semna un contract pe cinci ani, prin care va primi 25 de milioane de dolari (21 de milioane de euro) in 2005 si 2006, arata CNN Money.

Daca alte persoane care ocupa aceeasi functie castiga in medie 25 de milioane de dolari, asa cum s-a intamplat in 2004, Mack are garantat un salariu minim in valoare de 25 de milioane de dolari, conform datelor prezentate de Morgan Stanley.

Pachetul compesatoriu este similar cu cel pe care l-au primit anul trecut ceilalti CEO de pe Wall Street. James Cayne, de la grupul bancar Bear Streans, a primit compensatii in valoare de 24,7 milioane de dolari (20,74 de milioane de dolari), in timp ce Henry Paulson, de la banca Goldman Sachs Group a incasat 29,8 milioane de dolari (25,03 milioane de euro).

Mack, in varsta de 60 de ani, s-a reintors saptamana trecuta la banca de investitii din New Yok pentru a-l inlocui pe Phillip Purcell, care a fost fortat sa plece dupa o disputa publica cu opt directori pensionati, nemultumiti de activitatea lui manageriala.

Misiunea noului lider, care a fost demis de la Morgan Stanley in 2001 dupa o lupta pentru putere cu Purcell, va trebui sa convinga o serie de angajati valorosi sa nu plece, pentru a ajuta banca sa recupereze cheltuielile de judecata in urma mai multor procese pierdute si sa recupereze increderea investitorilor.

De asemenea, Morgan Stanley i-a acordat noului CEO 500.000 de actiuni care dau drept de vot restrictionat. Dupa 2006, Mack nu va mai avea garantat salariul minim.

Daca competitorii lui Mack primesc, in medie, mai putin de 25 de milioane de dolari pentru 2005 si 2006, salariul minim al lui Mack pentru urmatorii ani va egala media omologilor sai.

In sectorul bancar mai exista salarii similare cu cel al lui Mack, pentru executivii de la Bear Streans, Goldman Sachs Group, Lehman Brothers Holdings si Merrill Lynch.

Anul trecut, Richard Fuld, de la banca Lehman Brothers Holdings, a incasat 26,3 milioane de dolari (22,1 milioane de euro), iar Stanley OÕNeal, de la banca Merrill Lynch a primit 32 de milioane de dolari (26,88 de milioane de euro). Salariul mediu anual in Statele Unite din 2001 si pana in 2003 a fost de 43.527 de dolari (36.563 de euro), conform Oficiului de Recensamant.

Actiunile Morgan Stanley au crescut cu 1,4 procente pana la 53,77 de dolari (45,16 de euro) la Bursa de Schimb din New York.

Actiunile au coborat cu 3,15 procente anul acesta, chiar daca indexul dealer-ului de brokeraj Amex Securities a crescut cu 5,96 procente.

Dupa plecarea sa de la banca Credit Suisse, John Mack s-a intors la Morgan Stanley, probabil mai puternic ca niciodata, dupa ce a fost dat afara in 2001. "Sunt mandru ca m-am intors acasa", a spus Mack.

Fiul unor emigranti libanezi, Mack a absolvit la Universitatea Duke. A inceput sa lucreze la departamentul de obligatiuni al bancii Morgan Stanley in 1972 si a ajuns seful diviziei de instrumente cu venit fix in 1985 si presedinte in 1993.

Mack a acceptat pozitia a doua dupa ce compania a fuzionat cu firma de brokeraj Dean Witter in 1997, condusa de Purcell. Dar in martie 2001, Purcell a castigat o disputa pentru putere cu Mack, cel din urma fiind nevoit sa plece.

Patru luni mai tarziu, Mack a revenit la Credit Suisse, a doua banca din Elvetia. A devenit directorul executiv al bancii de investitii Credit Suisse First Boston si mai tarziu co-CEO in favoarea lui Sanford Well, dar colaborarea dintre cei doi presedinti nu a fost facuta sa dureze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO