Business Internaţional

Muncitorii germani calificati se indreapta catre Marea Britanie

03.10.2005, 14:57 9

Muncitorii germani supercalificati se indreapta masiv

catre Marea Britanie pentru a ocupa numarul mare de pozitii vacante de ingineri din cadrul companiei Thames Water,

arata BBC News.

"In Marea Britanie ne confruntam cu o lipsa acuta de tineri dispusi sa urmeze o cariera in profesiile ce au legatura cu domeniul ingineriei", arata Martha Desmond, director de resurse umane in cadrul Thames Water.

"Situatia este grava mai ales in Londra si Thames Valley, unde exista o cerere foarte mare de muncitori in domeniul ingineriei pentru proiecte de infrastructura, cum ar fi Terminal Five, noul stadion Wembley si propriile lucrari de modernizare a retelelor de canalizare."

Din fericire, firma este detinuta de un grup german, astfel Thames putand profita de numarul crescand de muncitori calificati carora le este foarte greu sa gaseasca de lucru. "Guvernul german cere companiilor sa pregateasca muncitorii, iar din moment ce economia germana nu merge foarte bine in acest moment, nu toti cei ce termina cursurile de pregatire gasesc de lucru", arata Margaret Rankin, purtatoare de cuvant in cadrul Thames.

"Fiind detinuti de RWE, dispunem de resurse uriase si preluam o parte din cei ce urmeaza cursurile."

Aceasta miscare este avantajoasa si pentru muncitori, acestia intorcandu-se acasa cu ceva in plus de oferit dificilei piete a ocuparii fortei de munca din Germania, unde cinci milioane de oameni nu au un loc de munca.

"Situatia locurilor de munca din Germania nu este foarte buna. Din cauza experientei, CV-ul meu va arata mai bine, iar angajatorii sunt mereu in cautare de persoane flexibile", arata un muncitor.

Insa, in Marea Britanie, The Institute of Directors (IoD) nu este surprins ca Thames este nevoita sa caute peste granite forta de munca calificata.

Desi sprijina acest program, organizatia avertizeaza ca aceasta nu reprezinta o rezolvare a problemelor britanicilor.

Programul, lansat anul trecut, este realizat pe cinci ani si are drept scop readucerea in discutie a organizarii de cursuri de specializare in Marea Britanie. Totusi, va dura destul de mult pana vor aparea rezultatele, iar companiile nu pot astepta atat de mult.

Cifrele IoD arata ca aproximativ 25.000 de persoane in varsta de 16 ani parasesc scoala in fiecare an fara vreo calificare.

Drept rezultat, un numar de 135.000 de pozitii au ramas neocupate anul trecut. Martin Templeman, director in cadrul IoD, avertizeaza ca aceasta criza afecteaza serios economia Marii Britanii.

Intre timp, studiul anual Pertemps Employment Trends realizat de Confederation of British Industry (CBI) releva ca aproximativ 20% din companii au angajat muncitori din strainatate anul trecut.

Doua treimi din firme au inca nevoie de forta de munca calificata, "in special in domenii ca cel energetic si al apei, constructiilor, bancar, financiar si al serviciilor profesionale".

Iar in timp ce 98% din firme trebuie sa-si pregateasca angajatii, cursurile finantate public nu reusesc sa satisfaca aceasta necesitate, arata CBI.

Problema este ca cei ce trec de invatamantul preuniversitar nu sunt incurajati sa urmeze o pregatire in domeniul stiintelor si tehnologiei.

O analiza a datelor guvernamentale realizata de CBI arata ca numarul celor ce urmeaza o pregatire in domeniul fizicii s-a injumatatit intre anii 1984-2004, in timp ce in cazul pregatirii in domeniul chimiei, numarul a scazut cu o treime.

"Pe termen lung nu ne putem baza pe alte tari. Guvernul trebuie sa se asigure ca cei ce termina scoala dispun de o pregatire de baza si ca avem un numar suficient de absolventi in domeniul stiintelor si ingineriei", declara Susan Anderson, director de strategie in domeniul resurselor umane.

"Tinta guvernului de a determina 50% din absolventi sa urmeze cursurile unei universitati nu este una corecta. In Germania, numai 20% din absolventi merg la universitate, in timp ce restul urmeaza cursurile unor scoli profesionale.

"Companiile nu au de ales. Trebuie sa atraga cei mai buni muncitori, iar acestia sunt de gasit peste hotare. De exemplu, companiile din sectorul cailor ferate isi iau acum inginerii din India. Noi am construit caile ferate de acolo, iar acum suntem nevoiti sa aducem oameni de acolo pentru a ne construi propriile retele. E o nebunie", spune Richard Taylor, purtator de cuvant al IoD.

Thames Water insa are inca nevoie de 70 de muncitori pentru pozitii tehnice.

"Amploarea programului pe care il implementam ne arata ca trebuie sa gasim solutii rapide pentru aceasta criza."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO