Business Internaţional

NATO şi ţările baltice exprimă preocupare privind montarea sistemelor Iskander în Kaliningrad

NATO şi ţările baltice exprimă preocupare privind...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

05.02.2018, 21:52 106

Alianţa Nord-Atlantică şi lideri ai ţărilor baltice au exprimat preocupări şi au cerut clarificări Rusiei în legătură cu decizia de instalare a sistemelor de rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad.

"Este vorba de o situaţie foarte gravă... Instalarea sistemelor de rachete este în mod temporar ori altfel? Pur şi simplu nu ştim", a declarat Rose Gottemoeller, adjunct al secretarului general NATO.

"Aceste sisteme nu constituie o ameninţare doar pentru Lituania, ci pentru jumătate din ţările europene", a avertizat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite, potrivit FT.

Aproximativ 4.500 de militari NATO sunt staţionaţi în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania. Unii analişti se tem că Rusia poate ocupa rapid ţările baltice în cazul unui conflict.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO