Business Internaţional

Neiman Marcus va fi vandut pentru 3,9 miliarde euro

09.05.2005, 20:53 15

Neiman Marcus, lantul de magazine de lux detinut de Bergdorf Goodman, va fi vandut pentru 5,1 miliarde de dolari (3,9 miliarde de euro) catre un grup de oameni de afaceri cu experienta in industria de retail, arata The New York Times.



Vanzarea lantului Neiman, cunoscut pentru catalogul extravagant de cadouri de Craciun, care cuprinde articole in valoare de 400.000 de dolari (310.000 de euro), preceda o serie de achizitii si fuziuni menite sa reprofileze industria de retail.

Sustinute de interesele oamenilor de afaceri, numeroase lanturi de magazine de retail de prestigiu vor fi cumparate.

Cumparatorii sunt Texas Pacific Group, o firma de investitii private care a redresat compania J. Crew si detine Burger King, si Warburg Pincus, o alta firma de investitii private. Cand tranzactia va fi incheiata, cele doua firme vor detine active egale.

Conform acordului, firmele vor obtine toate actiunile de Clasa A si B ale Neiman Marcus Group pentru 100 de dolari (77,23 euro) pe actiune.

Neiman, care are 37 de magazine in Statele Unite si detine brand-ul Kate Spade, are cel mai ridicat standard din industria de retail.

In timp ce multe dintre magazine s-au orientat catre persoanele cu venit redus, pentru a concura cu dis-counter-ii Kohl si Target, Neiman s-a indreptat cu succes catre categoria sociala opusa. A renuntat la marfurile cu preturi medii si s-a indreptat catre categoria consumatorilor din clasa superioara.

"Oamenii au cumparat nu numai imbracaminte de lux, ci si bijuterii si accesorii", a spus Alexander Vreeland, fostul director al companiei Giorgio Armani, in prezent presedintele GAV, care produce haine pentru Calvin Klein.

Firmele Texas Pacific si Warburg au fost atrase de Neiman datorita gradului mare de fidelizare a con-sumatorilor. Mai mult, ele se bazeaza pe un studiu demografic, conform caruia averea persoanelor instarite va spori in viitor.

Fimele previzioneaza sa extinda numarul de magazine Neiman in Seattle, un oras important care nu a avut niciodata o franciza Neiman. De asemenea, Texas Pacific si Warburg planuiesc sa mareasca numarul de maga-zine Bergford Goodman.

Marele test pentru Neiman va fi mentinerea cotei de calitate, din cauza concurentei acerbe.

Texas Pacific are experienta in industria de retail, acum doi ani achizitionand compania J. Crew.

Inainte de incheierea tranzactiei, Neiman Marcus pregateste vanzarea diviziei de carti de credit. Aceasta unitate, care a primit oferte de la American Express si Citigroup, va fi vanduta pentru mai mult de 500 de milioane de dolari (385 de milioane de euro).

Tranzactia va fi finantata de Deutsche Bank si de Credit Suisse First Boston.

Noul impozit aplicat profiturilor repatriate nu tenteaza companiile americane

Foarte multe companii americane au decis sa amane pana in cea de-a doua jumatate a anului repatrierea profiturilor din investitii in strainatate desi beneficiaza anul acesta de o reducere a taxelor, scrie The Wall Street Journal Europe. Aceasta modificare a impozitului, desi a fost creata in favoarea companiilor americane, a generat numeroase confuzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO