Business Internaţional

Nemtii forteaza preluarea Endesa

05.02.2007, 16:34 12

Compania germana E.ON a majorat oferta de cumparare a companiei spaniole Endesa cu 12 procente, pana la 41 de miliarde de euro (53 mld. dolari), dupa o lupta de durata cu cei de la Natural Gas pentru preluarea producatorului de energie, scrie Bloomberg.
Principalul concurent al E.ON, cei de la grupul Gas Natural, a declarat ca renunta la lupta pentru achizitia gigantului Endesa.
Compania germana E.ON, cu sediul in D?sseldorf, a marit valoarea ofertei la 38,75 de euro pe actiune, mai putin cu 0,7% decat pretul actiunilor Endesa la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri. Actiunile companiei cu sediul la Madrid au fost tranzactionate in ultimele doua luni la un pret mult mai mare decat cel al ofertantilor.
"Pretul oferit de cei de la E.ON e suficient de bun pentru a castiga licitatia", a declarat Alberto Espelosin, strateg la compania spaniola Ibercaja Gestion, care administreaza 9,4 mld. dolari si detine actiuni ale Endesa in portofoliu.
Directorul executiv al E.ON, Wulf Bernotat, intentioneaza sa cumpere a treia mare companie de energie din Europa pentru a obtine cele 22 de milioane de clienti si sutele de fabrici imprastiate in intreaga lume, din Polonia pana in Chile. Bernotat a crescut oferta de cumparare a doua oara pentru a obtine acordul lui Manuel Pizzaro, presedintele companiei Endesa, dar si al principalului actionar, compania Acciona. Noua oferta este cu 41% mai mare decat cea initiala, facuta in luna februarie a anului trecut.
"Oferta de fata este convingatoare si unica in egala masura", a declarat Bernotat intr-o conferinta de presa de la Madrid. Potrivit legislatiei spaniole, companiei E.ON nu ii este permis sa mai mareasca inca o data oferta. "Pretul pe care l-am oferit acum este si cel final."
Bernotat a insistat ca Endesa sa elimine limitele impuse investitorilor in ceea ce priveste dreptul la vot. In prezent, producatorul spaniol de energie limiteaza la 10 procente dreptul de vot al actionarilor, indiferent de cat de mult detin din companie.
Consiliul de administratie al Endesa se va intalni pe 6 februarie pentru a aproba oferta pe care initial au respins-o, fiind mult prea mica. Consiliul va stabili si o viitoare intalnire cu actionarii pentru a elimina masurile ce restrang dreptul de achizitie.
Eliminarea limitelor impuse dreptului de vot va trebui sustinuta de investitorii care detin in total mai mult de 50% din actiuni. Compania germana se asteapta ca regulamentul sa fie modificat abia in luna martie, in cadrul unei sedinte a actionarilor.
E.ON va finanta achizitia companiei spaniole prin intermediul unui credit. Noua companie mixta va aduce o reducere a costurilor de 600 de milioane de euro pe an incepand din 2010, potrivit spuselor lui Bernotat. Tranzactia va creste profitul chiar din primul an, castigurile depasind costul capitalului dupa trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO