Business Internaţional

Nemţii plătesc mai puţin de zece miliarde de dolari pe simbolul capitalismului american

Alegerea unui nume pentru grupul rezultat din fuziunea dintre Deutsche Börse şi NYSE Euronext se dovedeşte a fi o misiune grea

Alegerea unui nume pentru grupul rezultat din fuziunea dintre Deutsche Börse şi NYSE Euronext se dovedeşte a fi o misiune grea

Autor: Livadariu Andreea

16.02.2011, 23:54 149

Deutsche Börse va plăti 9,53 miliarde de dolari (7,05 mld. euro)în acţiuni pentru a cumpăra NYSE Euronext, operatorul bursei dinNew York, valoarea de piaţă a companiei care va rezulta din fuziuneurmând să se ridice la 25,5 miliarde de dolari, scrieBloomberg.

Grupul german va deţine 60% din noua entitate, iar companiilelistate pe platformele acesteia vor avea o capitalizare totală de17.800 de miliarde de dolari. Cel mai important beneficiu alfuziunii dintre cei doi opetatori este poziţia puternică pe care ovor avea pe pieţele contractelor futures şi a opţiunilor.

Preluarea NYSE de către Deutsche Börse a avut loc după o seriede alte mişcări similare în industrie. În octombrie anul trecut,Singapore Exchange a cumpărat pentru 8,3 miliarde de dolari bursaaustraliană ASX, iar bursa londoneză LSE a anunţat săptămânatrecută că va fuziona cu grupul canadian TMX, dând naştere celeimai mari pieţe de capital din lume după numărul companiilorlistate, şi anume 6.700.

Deutsche Börse va deţine 60% din noua entitate, precum şi zecelocuri în board-ul de conducere, din cele 17 disponibile.

Operatorul german, care deţine platforma de contracte futuresEurex şi bursa de la Frankfurt, a anunţat că va transforma fiecareacţiune a sa într-o acţiune a entităţii nou formate, în timp cefiecare acţiune a NYSE Euronext va echivala cu 0,47 dintr-o acţiunea viitoarei companii.

Tranzacţia evaluează NYSE Euronext la de 8,3 ori EBITDA,comparativ cu 9,35 ori EBITDA în cazul TMX şi 18,45 ori pentruASX.

În ceea ce priveşte numele noului grup, având în vedere că NYSEEuronext este cel mai mare operator bursier din Statele Unite şi unoperator cu tradiţie în industria financiară, americanii "nu vădniciun motiv pentru ca numele operatorului american să nu fieprimul în denumirea entităţii", a declarat Charles Schumer,democrat american.

La nivel internaţional, fuziunea dintre bursa germană şi ceaamericană a determinat Hong Kong Exchanges & Clearing, cel maimare operator bursier din Asia, cu o capitalizare de piaţă ridicatăla 23,3 miliarde de dolari, să anunţe că este deschisă către"alianţe, parteneriate şi alte asemenea relaţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO