Business Internaţional

New York Times: Traderul de la SocGen nu este nici pe departe un geniu, putand fi caracterizat printr-un singur cuvant: mediocritate

29.01.2008, 19:36 17

Pana in momentul in care a fost acuzat de cea mai mare frauda din istoria industriei bancare, Jerome Kerviel nu s-a facut remarcat prin nimic exceptional, putand fi considerat - mai degraba - o persoana mediocra, scrie The New York Times.
Dupa cativa ani in care a practicat judo, Kerviel nu a reusit sa treaca de centura verde - nivel mediu in acest sport - aceasta situatie datorandu-se insa in mare parte problemelor de la genunchi. Kerviel a esuat, de asemenea, in incercarea de a obtine un loc in consiliul local al orasului sau natal, dupa ce anterior absolvise un colegiu nu foarte sus cotat in topul institutiilor de invatamant din Franta.
"Cei care vor sa devina 'baietii de aur ai pietei financiare' nu vin aici", a declarat Valerie Buthion, directorul departamentului economic din cadrul Universitatii din Lyon, unde Kerviel a obtinut un masterat in domeniul financiar.
Universitatea a fost deschisa cu mai bine de zece ani in urma, fiind infiintata de marile banci franceze in scopul de a pregati studenti care urmau sa ocupe functii mai putin importante, in principal in cadrul sistemului de monitorizare a tranzactiilor.
Totusi, in incercarea de a explica cum un trader de categorie inferioara a reusit sa provoace pierderi de 4,9 mld. euro, fostii sai sefi de la Societe Generale, una dintre cele mai vechi si mai respectate institutii financiare franceze, l-au caracterizat pe Kerviel drept un trader "genial", care a reusit sa evite sofisticatul sistem de detectie al bancii.
Dar informatiile existente despre viata de pana acum a traderului, care are 31 de ani, nu scot in evidenta nicio urma de stralucire. De fapt, portretul zugravit de cei care il cunosc dezvaluie un om timid, care s-a contopit de cele mai multe ori in fundalul general.
Personalitatea sa mai putin decat impresionanta a generat semne de intrebare in ceea ce priveste posibilitatea ca traderul sa fi actionat singur. In ciuda lipsei de probe, unii experti financiari au sugerat ca el ar putea reprezenta tapul ispasitor pentru celelalte pierderi suferite de Societe Generale, printre care si cele legate de piata americana a creditelor subprime.
Analistii francezi si-au manifestat, de asemenea, scepticismul legat de faptul ca un trader fara responsabilitati uriase ar putea fi autorul unei fraude de asemenea proportii.
Atat guvernatorul bancii centrale, Christian Noyer, cat si premierul Francois Fillon au insistat insa asupra faptului ca situatia traderului de la Societe Generale nu are nimic in comun cu volatilitatea pietelor bursiere internationale sau cu turbulentele din sectorul subprime. "Nu poti pune totul la un loc", a declarat Noyer.
Traderii care au lucrat in acelasi birou cu Jerome spun ca acesta era inteligent, dar departe de a fi un geniu. Cand stirea fraudei a ajuns pe piata "am vazut fotografia sa si am zis nu, nu e posibil. Nu poate fi el", a declarat unul dintre fostii colegi ai lui Kerviel.
Fiul unei coafeze si al unui fierar, Kerviel s-a nascut la Pont-l'Abbe, un orasel din Bretania, regiune situata in vestul Frantei. A locuit aici pana in momentul in care a mers la colegiu, Thierry Mavic, primarul orasului, amintindu-si de el ca de un "tanar echilibrat, calm si destul de retras". Primarul din Pont-l'Abbe il aprecia pe Kerviel, ceea ce l-a determinat sa il invite sa i se alature, in 2001, in cursa pentru alegerile locale. Insa, traderul nu a obtinut suficiente voturi pentru a putea ocupa un loc de consilier, spune Mavic.
Philippe Orhant, fostul instructor de judo al lui Kervil, spune ca traderul a practicat acest sport timp de sase ani, in cele din urma ajungand sa predea chiar el lectii de arte martiale pentru copii. "Lucra foarte bine cu oamenii", spune Orhant, care a mentionat ca traderul nu a reusit sa treaca dincolo de centura verde datorita problemelor medicale.
Andre Tiran, decanul facultatii din Lyon, considera ca pregatirea pe care Kerviel a urmat-o in ceea ce priveste managementul riscurilor i-ar fi putut conferi acestuia un avantaj in ceea ce priveste orice fel de schema financiara. "Exista o sansa oarecare sa devii hot in conditiile in care ai invatat sa construiesti si sa repari lacate", a declarat Tiran, adaugand ca "daca esti bun la confectionarea de lacate, iti e foarte usor sa le si spargi".
Totusi, Kerviel "era un student ca toti ceilalti, neremarcandu-se prin nimic deosebit", isi aminteste fosta sa profesoara Gysele Reynaud, de la care traderul a invatat cum se monitorizeaza tranzactiile. De asemenea, la fel ca majoritatea colegilor sai, Kerviel si-a inceput cariera cu un stagiu platit la banca centrala a Frantei, alaturandu-se Societe Generale in 2000.
Oficialii bancii au declarat ca traderul nu a obtinut beneficii personale in urma tranzactiilor neautorizate, caracterizandu-l pe acesta drept "o persoana fragila", in special datorita "problemelor familiale", printre care se numara si moartea tatalui sau in urma cu doi ani.

De nivel mediu
Kerviel poate fi caracterizat ca o persoana mediocra, neexistand nimic remarcant in biografia sa, pana la cea mai mare frauda bancara.
A practicat timp de sase ani judo, dar nu a reusit sa treaca de centura verde, un nivel mediu in acest sport, date fiind problemele sale medicale.
In 2001, a esuat in incercarea de a obtine un loc in consiliul local al orasului sau natal, Pont-l'Abbe.
A obtinut o diploma de masterat in cadrul Universitatii din Lyon, una dintre institutiile de invatamant nu foarte sus cotate in Franta.
Traderii care au lucrat in acelasi birou cu Jerome spun ca acesta era inteligent, dar departe de a fi un geniu.
Decanul facultatii din Lyon considera ca pregatirea pe care Kerviel a urmat-o l-a ajutat sa construiasca afacerea secreta de la SocGen.
Oficialii bancii l-au caracterizat pe acesta drept "o persoana fragila", in special datorita "problemelor familiale" pe care le-a intampinat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO