Business Internaţional

New Yorkul depaseste Londra la vanzarea de actiuni noi

27.11.2007, 19:05 13

Valoarea totala a fondurilor stranse de companii in ultimul an in urma ofertelor publice initiale de pe bursa din New York si de pe NASDAQ se ridica la nivelul record de 51,3 miliarde de dolari (34,5 miliarde de euro), conform datelor furnizate de Dealogic, firma specializata in statistici bursiere. Valoarea ofertelor publice initiale de pe bursa londoneza a fost de aproximativ 45,8 miliarde de dolari (30,7 miliarde de euro) in ultimul an, scrie Financial Times..
Atractivitatea sporita a burselor din SUA se datoreaza noilor masuri adoptate de catre autoritatile americane, care faciliteaza accesul mai usor pe bursa companiilor straine.
Cu toate acestea, bursa londoneza este in continuare ocupanta primului loc in top in ceea ce priveste numarul de oferte publice initiale, anul acesta numarul listarilor pe bursa britanica fiind de 208, comparativ cu cele 202 listari de la New York.
Concurenta intre burse la nivel global pentru atragerea de cat mai multe oferte publice initiale a devenit in ultima perioada extrem de mare, bursele europene si cele americane orientandu-se catre companiile indiene si chineze care cauta sa se listeze pe alte burse decat cele din propria tara.
In ultimul an piata ofertelor publice initiale a fost relativ robusta, insa in ultimul timp, din cauza crizei de pe piata creditelor din aceasta vara, numeroase companii au devenit sceptice cand vine vorba despre listare si au decis sa amane debutul pe bursa. In ultimele doua saptamani, spre exemplu, 11 dintre companiile care isi anuntasera listarea spre sfarsitul acestei luni, fie au anulat listarea, fie au amanat-o pentru mai tarziu. Acelasi trend s-a manifestat si in octombrie, cand mai multe oferte publice, estimate sa stranga aproximativ 2,5 mld. dolari, au fost anulate.
Actiunile Och-Ziff Capital Management, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, au inregistrat o scadere de aproximativ 4% la debutul pe bursa ce a avut loc luna aceasta. De la un pret initial pe actiune de 32 de dolari, actiunile Och-Ziff Capital Management sunt tranzactionate in prezent la un pret de 23,50 de dolari/actiune.
Cu toate acestea, evolutia inregistrata de Och-Ziff intra in contradictie cu evolutiile bursiere inregistrate de alte fonduri de hedging.
Spre exemplu, grupul de investitii Fortress Investment Group, care detine active in valoare de peste 43 de miliarde de dolari si care s-a listat pe bursa americana in februarie anul acesta, cu mult inaintea debutului crizei financiare din vara, a inregistrat o crestere bursiera de aproximativ 68% chiar in prima zi de tranzactionare.
In prezent insa, actiunile Fortress sunt tranzactionate la un pret mai mic chiar si decat pretul de debut.
Actiunile Blackstone, fondul de investitii care a intrat pe bursa in luna iunie, sunt tranzactionate cu mult sub pretul initial de 31 de dolari/actiune.

Bursele din SUA si Europa se lupta pentru a atrage companiile din tarile emergente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO