Business Internaţional

Nicholas Sarkozy ii face viata grea presedintelui BCE

23.07.2007, 14:37 12

Franta incearca sa convinga guvernele celor 13 tari care utilizeaza moneda euro sa se alature luptei sale impotriva politicii monetare a Bancii Centrale Europene (BCE), in efortul sustinut al mai multor oficiali europeni de a scadea valoarea monedei europene fata de dolar, scrie International Herald Tribune.
Evidentiind pentru prima data viziunea noii administratii franceze asupra modului in care zona euro ar trebui sa functioneze, ministrul francez insarcinat cu relatiile europene, Jean-Pierre Jouyet, a declarat ca Franta va face lobby ca ministrii de finante din tarile care folosesc moneda euro sa se intalneasca in mod regulat cu presedintele BCE. "Putem influenta decizia BCE daca purtam discutii cat mai deschise privind motivatiile care stau in spatele ratelor dobanzilor", a declarat Jouyet. "Putem avea aceste discutii intr-un cadru cat mai restrans si in formula de lucru a tarilor din zona euro", a incheiat el.
Jouyet este de parere ca discutiile ar trebui sa acopere cele patru mari probleme care se ridica atunci cand vine vorba de stabilirea nivelului ratei dobanzii si anume: nivelul productivitatii, tendintele inflationiste, finantele publice si ratele de schimb valutar. Cu toate acestea, initiativa franceza va avea de intampinat in mod cert dificultati atat din partea BCE, cat si din partea mai multor tari din zona euro, in special din partea Germaniei, unde tendinta clara este aceea a unei banci centrale cat mai independente.
Dupa spusele mai multor oficiali, tentativa Frantei nu este nimic altceva decat o incercare de sprijinire a exporturilor tot mai precare din aceasta tara.
Tinand cont ca, in viziunea unei cresteri tot mai mari a monedei euro, care luna aceasta a atins valoarea de 1,38 dolari, politicile monetare din Europa s-ar putea alinia.
Daca aceasta tendinta a monedei euro se mentine, tot mai multi exportatori vor da faliment, iar in acest caz initiativa Frantei va fi sustinuta si de catre alte tari.
Inca din campania electorala, Nicolas Sarkozy, actualul presedinte al Frantei, a spus ca va face lobby pe langa BCE pentru ca aceasta sa sprijine cresterea economica si sa ajute la mentinerea unui curs cat mai scazut pentru moneda euro pentru incurajarea exporturilor.
Aceasta declaratie a fost perceputa in randul politicienilor europeni cu suspiciune, acestia fiind de parere ca presedintele francez face presiuni asupra BCE pentru interese exclusiv de politica interna.
"De ceea ce toata lumea se teme cand francezii vorbesc despre 'coordonare finaciara' este faptul ca aceasta se face 'in stilul francez', stirbind din autoritatea BCE", a declarat un oficial european.
Alti cativa oficiali europeni au declarat ca "Sarkozy vorbeste foarte tare, insa nu foarte concret", aratand ca pana in prezent Franta nu a aratat clar ceea ce doreste sa faca.
Cancelarul german Angela Merkel, impreuna cu Sarkozy, in timpul unei intrevederi la Toulouse, au incercat sa arate ca politica economica a celor doua state este in concordanta cu politica ambelor state, insa au fost tradati de evidentele tensiuni din timpul intalnirii.
Sarkozy a incercat sa grabeasca preluarea conducerii G8 (grupul celor mai industrializate 8 state) pentru acest an de la Merkel cu scopul de a pune pe agenda internationala problema politicii monetare, iar Merkel a criticat "metodele de intervenetie gresite" fata de moneda euro. "Aceste metode de interventie in care spui BCE ce anume sa faca sau nu in politica ratelor dobanzilor le consider gresite", a declarat el. In ultima vreme, atat Sarkozy, cat si alti oficiali francezi au renuntat la incercarile de schimbare a Tratatului de la Maastricht, care garanteaza independenta BCE si traseaza obiectivul principal al acesteia, si anume reducerea inflatiei.
"Nu vrem sa reformam tratatul sau sa diminuam autonomia BCE", a declarat Jouyet. "Dar cand analizam situatia economica a unei tari trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte, printre care: ratele de schimb valutar, ratele dobanzilor, precum si finantele publice. Despre acestea trebuie sa vorbim", a incheiat el.
BCE se opune cu desavarsire crearii unui grup de dialog institutionalizat de teama ca acesta sa nu-i afecteze independenta. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care a aparat intr-un mod foarte viguros independenta Banque de France impotriva presiunilor fostului presedinte francez, Jacques Chirac, s-a opus deja acestei initiative.
Anul trecut, Trichet s-a opus chiar si initiativei ministrului de finante al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, care venise cu propunerea unui proces de consultanta formalizat, cu toate ca acesta, spre deosebire de francezi, nu incerca sa obtina o mai mare influenta asupra BCE. Trichet a declarat ca politicienii si oficialii BCE se intrevad deja in mod regulat o data pe luna la intalnirile grupului Euro, format din cei 13 ministri de finante ai tarilor care utilizeaza moneda euro.
"Nicaieri in lume nu cred ca veti mai gasi asemenea relatii intre o autoritate monetara si politicieni", declara Trichet la acea vreme.
Unii analisti financiari sunt de parere ca valoarea monedei euro reprezinta doar rezultatul natural al puterii economice europene, ceea ce pentru francezi reprezinta un motiv de disputa.
"Problema o reprezinta faptul ca moneda euro a ajuns la un nivel ridicat nu doar fata de dolar, ci si fata de yen sau yaun", a mai declarat Jouyet. "Euro a atins un nivel care nu are nicio legatura cu puterea economica sau cu ratele de schimb valutar. China are parte de o crestere economica fenomenala, iar moneda lor este depreciata. Cresterea economica din Japonia este de asemenea mare, iar moneda depreciata", a incheiat el.
Tratatele Uniunii Europene stipuleaza ca "doar in conditii exceptionale se pot crea orientari generale in privinta politicii ratelor de schimb valutar", dar chiar si asa, aceleasi tratate garanteaza independenta bancii si arata ca principalul obiectiv al bancii este mentinerea inflatiei la un nivel scazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO