Business Internaţional

Nici Fed nu mai crede in economia americana

22.11.2007, 16:56 7

Banca centrala americana (Fed) a redus previziunea de crestere economica pentru 2008 la 1,8% - 2,5% din cauza crizei din sectorul subprime si a contractiei sectorului imobiliar, scrie BBC News.
In iulie banca previziona o rata de crestere economica cuprinsa intre 2,5% si 2,75%. Raportul trimestrial reprezinta noua politica de comunicare a bancii, Ben Bernanke, presedintele Fed, anuntand ca banca va elibera de acum incolo prognoze odata la trei luni.
In ultimele saptamani tot mai multe banci importante din SUA au raportat pierderi foarte mari din cauza expunerii ridicate fata de creditele ipotecare din sectorul subprime, cu atat mai mult cu cat cererea de pe piata imobiliara continua sa fie redusa. Cu toate acestea, unii analisti sunt insa de parere ca previziunea ar trebui redusa si mai mult.
"O crestere economica de 2,5% este o crestere destul de mare, care nu cred ca poate fi atinsa", a declarat Mary Ann Hurley, analist al firmei D. A. Davidson.
In incercarea de revitalizare a economiei, banca centrala a redus rata dobanzii de referinta cu 0,25%, pana la nivelul de 4,5%. Din cauza crizei financiare din aceasta vara si operatiunile de fuziune si achizitiile de companii au sistat, iar reducerile succesive ale ratei dobanzii au alimentat temerile privind evolutia inflatiei. Banca centrala insa a asigurat investitorii ca nivelul inflatiei se va mentine in limite sigure, iar economia va creste incet, dar sigur, chiar daca rata somajului va inregistra unele cresteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO