Business Internaţional

Nori negri se strang asupra asupra gigantului ipotecar american Fannie Mae

08.08.2003, 00:00 24



Fannie Mae, unul din cei doi giganti de pe piata ipotecara americana, se confrunta cu pierderi din fluctuatii valutare cu mult mai mari decat cele pe care le-a facut publice, conform modelelor informatice pe care le utilizeaza pentru a-si estima valoarea activelor si a datoriilor.



La sfarsitul anului trecut, aceste modele au indicat faptul ca portofoliul Fannie Mae ar fi inregistrat pierderi de aproximativ 7,5 mld. $ daca ratele de dobanda ar fi crescut brusc cu 1,5%. La aceea data, valoarea de piata a tuturor activelor companiei, mai putin datoriile, se ridica la 15 mld. $.



Cu active insumand 923 mld. $, Fannie Mae este cea de-a doua corporatie financiara din Statele Unite, fiind depasita doar de colosul Citigroup.



Fannie Mae este detinuta de actionari dar beneficiaza de prevederile unei legi speciale care scuteste compania de la plata impozitelor locale sau federale. Din aceasta cauza, s-a inradacinat ideea potrivit careia statul ar salva compania in cazul in care aceasta ar intra in incapacitate de plata, desi Fannie Mae a repetat in mod explicit faptul ca obligatiunile sale nu poarta nici o garantie guvernamentala.



Activitatea Fannie Mae consta in cumpararea de ipoteci de la banci si vinderea lor sau a propriilor obligatiuni la investitori din lumea intreaga. Venitul companiei survine din diferenta dintre rata de dobanda la ipotecile pe care le vinde si rata de dobanda la obligatiunile pe care le emite.



Majoritatea investitorilor sunt insa de parere ca Fannie Mae a devenit prea mare si a acumulat prea multe datorii, ceea ce o face extrem de expusa la o serie de riscuri, printre care volatilitatea ratei dobanzii pare sa fie cel mai serios.



Modelele informatice au fost oferite publicatiei The New York Times de catre un fost angajat al companiei, in schimbul asigurarilor privind nedezvaluirea identitatatii acestuia.



Presedintele companiei, Franklin D. Raines, a contrazis aceste speculatii, declarand ca valoarea de piata a portofoliului nu este factorul care da dimensiunea succesului afacerilor derulate de Fannie Mae. Mai mult, acesta a adaugat faptul ca aceste modele au o vechime de cateva luni si nu reflecta valoarea completa si reala a finantelor companiei. " Nu exista nici un motiv de ingrijorare privind activitatea companiei", a declarat Peter Niculescu, vicepresedintele companiei, responsabil cu strategia de administrare a portofoliului." Suntem foarte multumiti si mandri de performantele noastre pentru acest an, care s-a dovedit destul de dificil datorita volatilitatii ridicate a ratelor de dobanda."



Datorita dimensiunilor sale si datorita increderii investitorilor in siguranta investitiei lor, garantata implicit de guvernul Statelor Unite, un eventual colaps al gigantului imobiliar ar avea efecte dramatice asupra sistemului financiar si implicit asupra platitorilor de taxe. In plus, daca investitorii ar inceta sa mai cumpere obligatiunile Fannie Mae, din cauza ingrijorarilor privind "sanatatea financiara" a companiei, ratele la credite ipotecare ar putea creste exponential.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO