Business Internaţional

Northern Rock va fi vanduta pe bucati

25.09.2007, 19:01 9

Trei fonduri de hedging pregatesc un plan de divizare si de cumparare a bancii britanice Northern Rock, dupa ce aceasta a intrat in dificultate financiara ca urmare a crizei internationale din sectorul bancar, scrie presa straina.
Valoarea actiunilor bancii britanice a scazut cu aproximativ 75% dupa ce a fost nevoita sa apeleze la un imprumut de urgenta din partea bancii centrale engleze, in urma cu doua saptamani.
La sfarsitul saptamanii trecute, actiunile Northern Rock au fost cotate la 185,2 pence/actiune, valoarea totala a bancii ridicandu-se la aproximativ 960 mil. lire sterline (1,37 mld. euro), in scadere cu peste 80% fata de nivelul inregistrat la inceputul anului.
Northern Rock, spre deosebire de alte banci britanice, a ajuns in aceasta situatie deoarece majoritatea veniturilor pe care banca le obtine vin de pe piata creditelor, care a inregistrat pierderi serioase in urma crizei pietei creditelor ipotecare cu risc ridicat din State Unite.
Printre companiile care au refuzat preluarea bancii, ceea ce ar insemna costuri de aproximativ 20 mld. lire sterline pentru refinantarea ei, s-au numarat bancile HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays si Lloyds. Singura solutie pentru banca britanica ramane divizarea si achizitionarea ei pe bucati de catre fondurile de hedging, spun analistii britanici.
Planul celor trei fonduri de hedging prevede achizitia portofoliului de credite ipotecare al bancii la un pret mai mic decat cel nominal, pentru a obtine profituri mai mari dupa ce creditele ar ajunge la maturitate. Potrivit planului, fondurile ar diviza portofoliul de credite, a carui valoare depaseste 100 de miliarde de lire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO