Business Internaţional

Noul guvern ungar va reduce taxele si va uni ministerul de finante cu cel al economiei

Noul guvern ungar va reduce taxele si va uni ministerul de finante cu cel al economiei
26.04.2010, 23:05 21

Partidul ungar Fidesz, care a obtinut o victorie zdrobitoare inurma alegerilor parlamentare de duminica, vrea sa reducafiscalitatea si sa lipeasca ministerul finantelor de cel aleconomiei.

Principalul partid conservator din Ungaria, Fidesz, si-aadjudecat majoritatea absoluta de doua treimi in viitorul Parlamentungar, in urma celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentareorganizat duminica.

Printre masurile pe care liderul Fidesz, Viktor Orban, care vaocupa si functia de prim-ministru, vrea sa le ia se numarareducerea impozitelor pana la sfarsitul acestui an, precum sicrearea a un milion de noi locuri de munca in urmatorii zece ani.Totodata, Fidesz vrea sa uneasca ministerul de finante cu cel aleconomiei, dupa modelul britanic si francez, potrivit cotidianuluiNepszabadsag.

"Intr-adevar exista optiunea unui minister al economiei incadrul caruia, similar solutiei franceze sau britanice, politicileprivind finantele sa devina parte a responsabilitatilorministerului de economie", a declarat Tibor Navracsics, sefulgrupului parlamentar Fidesz. Orban a promis de asemenea sa blochezeincercarile investitorilor straini de a achizitiona terenuriarabile si sa ofere cetatenie ungara tuturor etnicilor maghiari dinafara granitelor tarii.

Fidesz si-a asigurat 263 din cele 386 de locuri in Parlament, intimp ce Partidul Socialist, care s-a aflat la putere in ultimii optani, a obtinut doar 59 de mandate, scrie Financial Times.

Primul tur a confirmat si intrarea istorica a extremei-dreaptain Parlamentul ungar, prin partidul Jobbik.

Inconsecventa in declaratii

Investitorii au salutat victoria partidului de centru-dreaptaFidesz, in ideea ca majoritatea parlamentara ii va permite acestuiasa implementeze o serie de reforme constitutionale in economiaungara lovita de criza.

O serie de analisti considera insa ca politicile pe care Fideszvrea sa le lanseze nu au substanta. "Fidesz are multe planuri, insanu are o strategie fiscala si economica coerenta. Am sentimentul ca(reprezentantii Fidesz - n.red.) nu stiu ce vor", este de parereKristian Szabados de la Political Capital, un think-tank dinBudapesta. Inconsecventa acestui partid este sugerata si de faptulca desi Orban a anuntat reducerea impozitelor pana la finalulacestui an, Laszlo Kover, un alt lider important al Fidesz, a spusca noul guvern nu va micsora fiscalitatea in 2010.

Rezultatul scrutinului de duminica ii asigura lui Viktor Orban,fost premier in perioada 1998-2002, o revenire triumfala.

El a declarat ca majoritatea parlamentara de doua treimi va fibenefica pentru promovarea unitatii nationale si pentru luarea unordecizii rapide in anumite chestiuni.

"Ungurii au abolit astazi un regim si au fondat altul nou. Aufondat regimul cooperarii nationale in detrimentul domnieioligarhilor", a declarat Orban dupa castigarea alegerilor.

Economia ungara, intre ciocan si nicovala

Fidesz mosteneste o economie despre care Organizatia pentruCooperare si Dezvoltare Economica a spus ca are nevoie de"consolidare fiscala prin reforme structurale". Comisia Europeanaestimeaza ca datoria publica a Ungariei va urca anul acesta la 80%din PIB, al doilea cel mai ridicat nivel din randul statelor UE dinEst. Tara a consemnat anul trecut o scadere economica de 6,3%,potrivit agentiei de statistica a Uniunii Europene, Eurostat.

In urma cu doua saptamani, dupa primul scrutin al alegerilorparlamentare, Fidesz anunta ca va face eforturi in directiareluarii cresterii economice, chiar cu riscul de a depasi tinta dedeficit bugetar de 3,8 procente din PIB, negociata cu FondulMonetar International (FMI) pentru anul 2010. Partidul vrea sarenegocieze si sa extinda imprumutul primit de la FMI, UE si BancaMondiala, care expira in octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO