Business Internaţional

Nu e prea bine să fii în zona euro acum, crede premierul ungar

Autor: Catalina Apostoiu

13.01.2011, 23:36 22

Primul-ministru ungar Viktor Orban, recunoscut pentru politicilesale economice neortodoxe, s-a angajat să depună eforturi pentru omai strânsă integrare în zona euro în condiţiile în care guvernulsău a preluat preşedinţia rotativă a UE timp de şase luni, scrieThe Wall Street Journal.

"În lipsa unei unităţi fiscale, moneda euro este vulnerabilă", adeclarat Orban în primul interviu acordat presei occidentale dupăpreluarea preşedinţiei UE. Cele mai drastice reguli legate decheltuieli ar trebui să se aplice ţărilor care au adoptat euro, şinu celor care au propriile monede, cum ar fi Ungaria, a declaratprimul-ministru ungar. Conform acestuia, ar fi "nerealist" caUngaria să adopte euro înainte de sfârşitul deceniului, adăugând căacum "este mai bine să nu fii în zona euro".

Orban spune că guvernul său va anunţa o serie de măsuri înfebruarie ce vizează reducerea cheltuielilor legate de pensii,beneficiile de şomaj şi subvenţiile de stat pentru medicamente.Totuşi, primul-ministru nu a avansat estimări legate de economiilepe care le vor aduce aceste măsuri pentru guvern.

Anul trecut, Orban a ignorat apelurile FMI şi UE pentru reduceriserioase ale cheltuielilor de stat. În schimb, acesta şi-arespectat promisiunile de a nu introduce noi măsuri de austeritateşi a redus taxele pe venit şi impozitul pe IMM-uri. Orban aintrodus de asemenea taxe temporare în câteva industrii în careprincipalii jucători sunt străini şi a transferat o sumă uriaşă dinactivele fondurilor private de pensii înapoi în vistieria statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO