Business Internaţional

Numarul angajatilor danezi scade odata cu cresterea impozitelor

10.12.2007, 19:17 16

Thomas Sorensen este unul dintre specialistii in software care nu mai pot fi disponibili pentru piata de munca din Danemarca, chiar daca s-ar califica pentru orice post dintr-o companie din restul Europei sau chiar din Orientul Mijlociu, scrie International Herald Tribune.
Sorensen a preferat sa plece din Danemarca pentru a munci altundeva in Europa, in prezent fiind angajat la o companie din Frankfurt, acesta refuzand sa mai plateasca impozitele si taxele extrem de ridicate din tara natala. La fel ca Sorensen, tot mai multi danezi prefera sa plece din Danemarca pentru nu a numai plati impozitele. Rata impozitarii veniturilor din Danemarca poate atinge chiar nivelul de 63%.
Danemarca este renumita pentru sistemul flexibil al pietei muncii, aceasta acordand beneficii substantiale somerilor insa, lucru neobisnuit pentru Europa, nu impune nicio restrictie asupra angajarilor sau concedierilor. Pana in prezent acest sistem a fost de bun augur pentru Danemarca, in 2006 inregistrand o crestere economica de aproximativ 3,5%, una dintre cele mai bune performante ale unui stat din Europa de Vest. Danemarca are in prezent un grad de ocupare a locurilor de munca existente de 100%.
Insa performantele inregistrate de catre Danemarca au dus la scaderea numarului de angajati tineri, acestia fiind cooptati de catre companiile straine.
Conform statisticilor Organizatiei pentru Cooperare si dezvoltare Economica, incepand cu anul 2009, in urmatorii 5 ani, Danemarca va inregistra o crestere economica de doar un procent pe an.
Ceea ce cauzeaza scaderea numarului de angajati, care prefera sa plece din Danemarca, este rata mare a impozitarii, de 63%, care este aplicata tuturor salariatilor cu salarii de peste 360.000 de coroane daneze (47.000 de euro) anual.
Cu toate acestea, un asemenea nivel de impozitare duce la o redistribuire eficienta a veniturilor, Danemarca fiind tara cu distributia cea mai egala a averilor la nivel global.
Miscarea sociala de micsorare a impozitelor, care a curpins intreaga Europa, se pare insa ca a ferit Danemarca.
Nivelul extrem de ridicat al impozitelor din Danemarca contrasteaza puternic cu cele practicate in Marea Birtanie, spre exemplu.
Practicarea unui nivel de impozitare scazut, chiar si pentru averile mari, a facut ca Londra sa devina unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii.
Insa, fiind membri ai Uniunii Europene, danezii pot foarte usor opta pentru a nu contribui la impozitele si taxele din Danemarca, acestia avand dreptul de a lucra in oricare dintre cele 27 de state membre UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO