Business Internaţional

Numarul de milionari in dolari a crescut cu 10% anul trecut

21.09.2006, 19:19 16

Cea mai populata regiune a lumii devine leaganul celor mai multi milionari, bancile care se ocupa de administrarea averilor celor bogati incercand sa atraga cat mai multi clienti noi.
Numarul milionarilor este intr-o continua crestere in cele mai dezvoltate piete economice ale lumii, acest lucru ducand la o explozie a numarului bancilor care se ocupa de administrarea banilor celor bogati, titreaza Bloomberg.
Se estimeaza ca bunurile detinute de milionarii din Brazilia, Rusia, India si China, depasesc 2.000 mld. dolari (1,5 mii mld. euro), adica 71% din bunurile gestionate de bancile private, suma urmand sa creasca la aproximativ 4,8 mii mld. dolari pana in 2010. Averile milionarilor din aceste patru regiuni cresc in medie cu 11% pe an, in comparatie cu 5,6% in alte regiuni economice.
"Industria bancilor private trece printr-o perioada foarte buna", a declarat Christian de Juniac, directorul companiei de consultanta Boston Consulting Group. "In timp ce averile cresc, creste si profitul bancilor", a adaugat el.
Numarul mai mare de milionari ar putea insemna cresterea numarului de clienti pentru banci precum UBS, cea mai mare banca la nivel mondial care se ocupa de administrarea averilor celor mai bogati oameni, sau Credit Suisse.
Reprezentantii ambelor banci au declarat ca planuiesc extinderea operatiunilor in zona Asiei pentru a castiga mai multi clienti.
Proiectele rezidentiale desfasurate in China si India, pietele economice cu cea mai rapida dezvoltare dintre cele mai importante 20 de puteri economice, au dus la o crestere a cererii pentru minereuri de fier din Brazilia si de petrol din Rusia.
Averile milionarilor din cele patru tari cresc intr-un ritm mai rapid decat cel economic. Se estimeaza ca averile oamenilor bogati din China si din India, cele mai populate tari din lume, se vor dubla pana in anul 2010.
In lume la sfarsitul anului trecut existau 7,2 milioane de milionari, in crestere cu circa 10% fata de 2004, averile lor fiind estimate la 25 mii mld. dolari (20 mii mld. euro). Numarul milionarilor a crescut cu 5% anul trecut in SUA, in Asia cresterea fiind de 20%.
Conform datelor bancii JPMorgan Chase, China se situeaza pe locul trei la nivel mondial in ceea ce priveste vanzarea produselor de lux.
"Exista un efect de acumulare", a spus de Juniac. "Cand o tara are economie puternica, cei bogati tind sa acumuleze averi neobisnuite", a adaugat el.
Explozia de venituri ale oamenilor bogati atrage banci care se ocupa de administrarea banilor, cum este cazul UBS, cu sediul la Zurich, Barclays, din Marea Britanie si Citigroup din SUA.
Directorul executiv al bancii UBS a declarat ca India "aduce un mare potential pentru dezvoltare", in timp ce China "este o piata extrem de atractiva pentru companiile financiare". Anul trecut UBS a platit 500 mil. dolari (400 mil.euro) pentru a detine 1,6% din actiunile Bank of China.
Credit Suisse, cu sediul la Zurich, a anuntat ca in urmatorii doi ani va dubla numarul angajatilor din regiunea Asiei pentru a face fata numarului tot mai mare de milionari din zona.
Barclays, cu sediul la Londra, a anuntat ca va deschide o unitate pentru administrarea averilor milionarilor din India si ca va angaja aproximativ 50 de manageri anul viitor pentru a castiga teren in cea de-a patra mare piata economica a Asiei.
Citigroup, cea mai mare banca a Marii Britanii, a anuntat ca va angaja 100 de persoane pentru a administra averile milionarilor din India.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO