Business Internaţional

nvestitorii ies de pe pietele valutare din tarile emergente

21.01.2008, 16:37 13

Lira turceasca a inregistrat cea mai semnificativa depreciere saptamanala din ultimele sase luni in fata dolarului american, pe fondul accentuarii temerilor conform carora incetinirea ritmului de crestere a economiei americane i-ar putea determina pe investitori sa evite achizitionarea de active de pe pietele emergente, scrie Bloomberg.
De asemenea, coroana ceha a intrerupt perioada de crestere, coborand cu 1,1% in fata monedei unice europene, in timp ce moneda slovaca a inregistrat un declin de 1,6%. Euro s-a apreciat si in fata celorlalte monede nationale din regiune, fiind cotat la 257,16 forinti maghiari fata de 253,50 forinti la inceputul saptamanii, in timp ce zlotul polonez a avut un declin de 1,1%.
Lira s-a clasat pe locul patru in topul celor mai slabe performante inregistrate de monedele nationale ale tarilor cu economii emergente, in conditiile in care indicele bursier al tarii, ISE National 100, a inregistrat cel mai semnificativ declin din ultimele 16 saptamani. Mai mult, deprecierea monedei turcesti a fost impulsionata si de decizia bancii centrale de la Ankara de a reduce rata dobanzii de referinta cu 0,5%, pana la 15,5%.
"Este uimitor ca declinul lirei turcesti nu a fost chiar mai accentuat", a declarat Carlin Doyle, strateg valutar la State Street Global Market in Londra. "Consider ca ceea ce am vazut pana acum nu este decat inceputul unei deprecieri masive a acesteia", a adaugat el. Saptamana trecuta, moneda turceasca a coborat cu 2,7% in raport cu dolarul american, care era cotat vineri la 1,1840 lire.
Banca centrala a Turciei a redus dobanda de referinta pentru a patra oara consecutiv, dupa ce ritmul de crestere al economiei a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii sase ani, iar rata inflatiei a coborat sub tinta oficiala. "Aceasta decizie ar putea afecta evolutia lirei pe termen scurt, dar reprezinta un aspect pozitiv in ceea ce priveste credibilitatea institutiei", considera analistii de la BNP Paribas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO