Business Internaţional

O alta varianta de zboruri business pentru Londra-New York

10.06.2005, 18:33 14

Un fost director executiv al British Airways a declarat ca este interesat sa lanseze o noua companie aeriana spre sfårsitul anului, care va avea zboruri intre New York si Londra, relateaza The New York Times.

Noul transportator aerian se va numi Eos si va fi condus de David Spulock, care a fost responsabil pentru strategia companiei British Airways. Eos urmeaza sa fie lansata in al treilea trimestru din acest an. La inceput va oferi servicii numai pentru clasa business si va zbura peste oceanul Atlantic, intre aeroporturile Kennedy din New York si Standsted din Londra.

Astfel, noua companie se va adauga altor transportatori de pe piata care ofera servicii de lux pentru calatoriile in interes de afaceri. Va avea si concurenti directi daca britanicii de la Fly First vor reusi sa adune fondurile necesare pentru a demara zborurile spre Newark. Eos si-a asigurat fonduri de 185 de milioane de dolari (150 de milioane de euro) obtinute de la Golden Gate Capital, o companie privata de investitii, si de la societatile de capital Sutter Hill Ventures si Maveron.

Analistii sunt sceptici in ceea ce priveste momentul ales prentru lansarea noii companii, avånd in vedere ca previziunile publicate de Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene (IATA) prevad o crestere cu 25% a pierderilor industriei aeriene, acestea urmånd sa atinga in 2005 un nivel record de 6 miliarde de dolari (4,9 miliarde de euro).

Industria aeriana globala, care valoreaza in prezent aproximativ 400 mld. dolari (319,6 miliarde de euro), a inregistrat pierderi de peste 36 de miliarde de dolari (28,8 miliarde de euro) intre anii 2001 si 2004, principalele cauze fiind atacurile teroriste si nivelul record al pretului combustibilului.

a??Situatia este cauzata de faptul ca preturile mari ale petrolului nu au putut fi absorbite prin majorarea tarifelor pentru calatorii, ca urmare a competitiei puternice dintre companiile aerienea??, a declarat Damien Horth, analist financiar in cadrul diviziei londoneze a bancii UBS.

Astfel, pretul combustibilului necesar zborurilor a crescut cu 88% in ultimii trei ani, iar cheltuielile cu petrolul din industrie s-au dublat, conform raportului publicat de IATA la sfårsitul lunii mai.

Totusi, compania londoneza British Airways a raportat, in martie, un profit de 9 milioane de lire sterline (13,4 milioane de euro) realizat in primul trimestru al anului 2005. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels