Business Internaţional

O bancă din China a ajuns pentru prima dată în fruntea clasamentului mondial, devansându-i pe americani şi pe britanici

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2013, 19:55 524

ICBC a depăşit JPMorgan Chase (locul doi) şi Bank of America, câştigătorul de anul trecut (locul 3) şi a ajuns în fruntea ediţiei din acest an a clasamentului Top 1000 World Banks realizat de revista The Banker.

Criteriul de departajare al clasamentului este capitalul de bază Tier 1, de referinţă pentru capacitatea băncilor de a oferi credite la scară largă şi de a rezista şocurilor, scrie Euronews. ICBC este, de asemenea, cea mai mare bancă din lume în funcţie de valoarea de piaţă.

Capitalul de bază al băncii chineze este de 160,6 miliarde dolari, cu 15% mai mare faţă de nivelul luat în calcul la ediţia de anul trecut a clasamentului. HSBC, care-şi obţine cea mai mare parte din câştiguri din Asia, ocupă locul patru şi este singura bancă britanică prezentă între primele zece instituţii de credit.

Un alt creditor chinez, China Construction Bank (CCB), figurează pe locul următor.

China este prezentă cu patru bănci în top 10 şi cu 96 de instituţii în top 1.000. Cei mai mari creditori chinezi, ICBC, CCB, Bank of China şi Agricultural Bank of China, ocupă primele poziţii în funcţie de profitul din 2012.

Rezultatul pozitiv de 49 miliarde de dolari aşază ICBC pe locul fruntaş pentru cel de-al treilea an consecutiv. Profitul total al celor mai mari 1.000 de bănci din lume a fost de 749 miliarde de dolari şi se apropie de nivelurile anterioare crizei financiare din 2007/09, dar ponderea regională s-a schimbat semnificativ de atunci, subliniază The Banker.

În 2006 profiturile băncilor europene repre­zentau 46% din totalul la nivel mondial, iar activele lor 58% din total. Anul trecut proporţia a ajuns la mai puţin de 2% din total la profit şi la 43% din total la active.

Pentru băncile asiatice, ponderea profiturilor a crescut de la 19% la 56% din total, iar cea a activelor s-a majorat de la 22% la 35%.

Dintre băncile din top 1.000, cea spaniolă Bankia a înregistrat cele mai mari pierderi anul trecut, de 33 de miliarde de dolari. De altfel, de la băncile spaniole au venit şase din cele mai mari zece pierderi.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels