Business Internaţional

O banca din Rusia a cumparat 5% din EADS

31.08.2006, 18:23 15

Valoarea actiunilor grupului European Aeronautic, Defence&Space (EADS) a inregistrat o crestere marti, dupa ce un ziar financiar din Rusia a anuntat ca o banca din Rusia a cumparat actiuni ale companiei, scrie The International Herald Tribune.
Oficiali rusi si europeni au negat informatiile anterioare conform carora Rusia ar putea deveni un membru al consortiului european care detine Airbus. Daca va fi confirmata, tranzactia actiunilor va marca inca o data amestecul Rusiei in problemele Europei de Vest. Compania Gazprom, asupra careia statul rus detine controlul total, a cumparat deja multe companii energetice si rafinarii din Europa.
Valoarea actiunilor EADS a crescut cu 34 de centi, ajungand la pretul de 22,98 euro (29,35 dolari) pe actiune.
Vneshtrgbank a cheltuit aproximativ 1 mld. dolari (780 mil. euro) pentru cumpararea a 4,5-4,8% din actiunile grupului EADS. Regulamentul pietei financiare din Olanda, unde se tranzactioneaza titlurile EADS, cere ca investitorul sa anunte autoritatile olandeze si compania vizata imediat ce se atinge pragul de 5% din actiunile companiei, a declarat Edo Lubbers, purtator de cuvant in cadrul Autoritatii Olandeze pentru Piata Financiara cu sediul la Amsterdam.
Reglementarile pietei pentru tari ca Germania si Franta, unde actiunile EADS sunt listate la bursa, permit cumparatorului sa anunte tranzactia in decurs de sapte zile.
Michael Hauger, purtator de cuvant al filialei EADS din M?nchen, a declarat ca grupul nu primise nicio instiintare de cumparare pana in cursul zilei de marti.
Hauger a mai adaugat ca daca Vneshtorgbank va confirma cumpararea pachetului de actiuni, acest lucru nu-i va permite bancii accesul in cadrul consiliului de administratie al EADS, conform acordului semnat de cei 2.000 de actionari ai grupului.
Printre actionarii EADS se afla DaimlerCrysler din Germania, care detine 22,5% din actiuni, Lagardere din Franta, detinatorul a 7,5% din actiuni, statul francez, care de asemenea detine 15% din actiuni si compania Sepi, controlata de guvernul spaniol, detinatoarea a 5,5% din EADS.
Vicepresedintele bancii Vneshtorgbank, Konstantin Kozhevnikov, a refuzat sa comenteze in privinta planurilor bancii.
Rusia doreste restructurarea industriei aeronautice prin consolidarea fabricilor si gruparea atelierelor de productie intr-o singura companie detinuta de stat, Unified Aircraft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO