Business Internaţional

O banca poloneza vrea sa stranga 500 mil. € pe bursa

01.03.2010, 23:08 25

BRE Bank, divizia din Polonia a nemtilor de la Commerzbank,planuieste sa stranga 2 mld. zloti (500 mil. euro) printr-o vanzarede actiuni ce va avea loc in acest an si vizeaza sa dezghete astfelprocesul de creditare, in special in ceea ce priveste imprumuturilepentru consum si cele catre sectorul public, scrie Bloomberg.

BRE doreste sa vanda 20,8 milioane de actiuni potrivit bancii cusediul la Varsovia. Commerzbank, care detine 70% din bancapoloneza, a anuntat ca va achizitiona actiuni in cadrul emisiuniicare va fi deschisa pentru investitorii ce detin titluri ale banciiincepand cu 18 mai, potrivit BRE. Banca a mai anuntat ca seasteapta ca vanzarea de titluri sa se incheie pana la sfarsitultrimestrului doi.

BRE, cea de-a treia cea mai mare banca din Polonia, planuiestesa isi majoreze veniturile cu 10% pe an pana in 2012, iarrentabilitatea capitalului angajat sa ajunga la 20%, conformanunturilor bancii. Raportul costuri-veni turi este prevazut laaproximativ 50% in trei ani.

Planurile BRE privind vanzarea de actiuni sunt similare celoranuntate anterior de Bank Millennium SA, divizia din Polonia aBanco Comercial Portugues.

Nu numai bancile, ci si guvernul polonez incearca sa strangavenituri prin inter me diul unor vanzari de actiuni ale companiilorde stat.

Autoritatile au anuntat un plan ambitios de privatizare acompaniilor de stat in valoare de 37 mld. zloti (9 mld. euro),menit sa echilibreze deficitul bugetar al tarii.

Polonia a vandut prin inter mediul bursei de la Var sovia oparticipatie de 10,8% in cadrul companiei petroliere Grupa Lotos,pentru suma de 406 milioane de zloti (99,5 milioane de euro).

Tranzactia a venit la scurt timp dupa ce guvernul po lo nez aincheiat o alta privatizare de succes, prin care a vandut 10% dinactiunile producatorului de cupru KGHM Polska Miedz pentru peste 2mld. zloti (500 de milioane de euro).

Debutul in forta pe piata de capital consolideaza succesullistarii la bursa a altor companii de stat, grupul energetic PGE siproducatorul de carbuni Bogdanka, care au atras atentiainvestitorilor polonezi, dar si a celor straini.

Oficialii polonezi si-au dat seama ca bursa este cea maieficienta modalitate prin care activele statului pot fi privatizatesi iau in considerare vanzarea unor participatii in cadrul Enea siGrupa Lotos de 16%, respectiv 15%, tot prin intermediul pietei decapital de la Varsovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO