Business Internaţional

O nouă intervenţie pe piaţă a Băncii Centrale a Rusiei, după trecerea la flotarea liberă a rublei

O nouă intervenţie pe piaţă a Băncii Centrale a...

Autor: Luiza Chiroiu

03.12.2014, 11:26 184

Banca centrală a vândut luni 700 de milioane de dolari, potrivit datelor furnizate miercuri de instituţie. Rubla s-a depreciat în prima zi a săptămânii cu 6,6% faţă de dolar, la 53,95 de unităţi, şi şi-a continuat declinul miercuri, depreciindu-se cu 0,3%, la 54,02 unităţi pe dolar.

La începutul lunii noiembrie, banca centrală a Rusiei a abandonat politica intervenţiilor nelimitate pe piaţa valutară pentru susţinerea rublei şi a anunţat trecerea la flotarea liberă a monedei naţionale.

Totuşi, instituţia şi-a rezervat dreptul de a vinde valută în cazul în care stabilitatea financiată a statului este ameninţată de deprecierea rublei.

În luna octombrie, banca a cheltuit 30 de miliarde de dolari pentru susţinerea rublei, însă acţiunea instituţiei nu a oprit declinul monedei ruse. De la începutul anului, rubla s-a depreciat cu aproximativ 40% faţă de dolar de la începutul anului.

Veniturile la bugetul de stat au fost puternic afectate de scăderea preţului petrolului cu 39% faţă de maximul atins în luna iunie, în condiţiile în care jumătate dintre acestea este generată de industria petrolului şi gazului.

Preţul barilului de petrolul Brent a crescut miercuri cu 0,4%, la 70,85 de dolari, după ce săptămâna trecută a coborât cu 12,7%, după decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu reduce producţia de petrol anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO