Business Internaţional

O nouă lovitură pentru Românii care lucrează în străinătate: Alocaţiile copiilor românilor care lucrează în Austria, în pericol

O nouă lovitură pentru Românii care lucrează în...

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

17.10.2018, 11:58 14138

Posibila modificare a modalităţii de indexarea a alocaţiilor copiilor imigranţilor din Austria, implicit cei români, a fost subiect de discuţie între ministrul Lia Olguţa Vasilescu şi comisarul european pentru Afaceri Sociale. În cazul în care trece o asmenea măsură, se poate ajunge la infringement.

În cadrul întrevederii avute la Bruxelles de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitate, "cei doi oficiali şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu o situaţie semnalată atât de cetăţeni ai unor state europene, cât şi de organizaţii neguvernamentale, vizavi de o posibilă încălcare a drepturilor copilului în Austria, ca urmare a intenţiei Parlamentului naţional de a indexa alocaţiile copiilor cetăţenilor rezidenţi, din alte state europene, care îşi desfăşoară activitatea pe teritorul statului austriac", se arată într-un comunicat de presă al ministerului Muncii, remis MEDIAFAX.

Comisarul Thyssen a reiterat poziţia negativă a executivului european faţă de promovarea mecanismului indexării alocaţiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE.

"În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat şi importanţa promovării principiului la contribuţii egale prestaţii egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 şi 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remuneraţiei egale pentru aceeaşi activitate desfăşurată în acelaşi loc (în contextul revizuirii Directivei detaşarea lucrătorilor)", arată sursa citată.

Pentru prima dată, discuţia a apărut în Austria la începutul anului, atunci când cancelarul austriac Sebastian Kurz a decis că Guvernul trebuie să reducă beneficiile copiilor rezidenţilor austrieci care trăiesc într-o ţară în care nivelul de trai este mai scăzut.

„Sistemul nu este construit corect, pentru doi copii care nu trăiesc în Austria, ci în România, aproape 300 de euro sunt transferaţi lunar în România. Este aproape cât salariul mediu de acolo”, a declarat atunci Kurz.

Un proiect aflat în procedură legislativă prevede acum tocmai indexarea alocaţiilor pentru copiii muncitorilor străini, în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările de origine.

Dacă proiectul va trece de Parlamentul austriac, alocaţiile vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, cum ar fi România (reducerea putând ajunge la 50%).

Comisia Europeană a transmis deja că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor din Uniunea Europeană.

Nu este exclus ca statul austriac să rişte şi o procedură de infringement pentru nerespectarea drepturilor copiilor muncitorilor din statele Uniunii Europene.

Problema alocaţiilor muncitorilor români a fost ridicată recent şi în Germania. În luna august, primarii unor oraşe din Germania avertizau că pacea socială riscă să fie periclitată din cauza sutelor de milioane de euro pe care autorităţile le plătesc pentru alocaţiile a aproape 270.000 de copii ai imigranţilor, inclusiv mulţi români. Guvernul federal de la Berlin informa că numărul copiilor imigranţilor care primesc alocaţii din Germania a crescut cu 10,4% în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO