Business Internaţional

O restructurare a datoriilor în zona euro ar fi mai gravă decât falimentul Lehman Brothers

O restructurare a datoriilor în zona euro ar fi mai gravă decât falimentul Lehman Brothers

Juergen Stark, membru al conducerii BCE: O restructurare ar avea consecinţe negative considerabile. În cel mai rău caz, efectele ar fi mai grave decât cele generate de falimentul Lehman. Discuţia despre posibile restructurări în zona euro se bazează pe supoziţii false că un stat sau altul ar fi insolvent.

Autor: Catalina Apostoiu

25.04.2011, 23:38 154

O restructurare a datori­ilor suverane ale unui stat membru alzonei euro ar putea genera o criză bancară mai pro­fun­dă decât ceadeclanşată de pră­bu­şirea băncii americane de investiţii LehmanBrothers, a declarat Juergen Stark, membru al boardului BănciiCentrale Europene (BCE), conform agenţiei de presă ThomsonReuters.

Stark a adus aminte de colapsul băncii de investiţii pentru asublinia opoziţia BCE faţă de restructurarea de către Grecia adatoriilor sale imense, în condiţiile în care în ultima vreme auapărut tot mai multe zvonuri cu privire la un asemeneascenariu.

"O restructurare ar avea consecinţe negative considerabile. În celmai rău caz, efectele ar fi mai grave decât cele generate defalimentul Lehman", a declarat Stark.
Falimentul băncii de investiţii ame­ri­cane Lehman Brothers înseptem­brie 2008 a generat cea mai gravă criză fi­nanciară de dupăMarea Recesiune din anii '30, a îngheţat practic pieţele de creditşi a împins guvernele către programe uriaşe de susţinere financiarăa sectoarelor bancare.

Aşteptările în creştere că Grecia va fi nevoită să-şi restructurezedatoria ce de­păşeşte 150% din PIB au generat temeri legate decapacitatea liderilor de pe continent de a recâştiga încrederea înmoneda unică europeană.

Oficialul BCE a criticat dezbaterile privitoare la Grecia, care, aspus acesta, este monitorizată îndeaproape, dar care nu esteinsolventă, fiind capabilă să-şi plătească datoriile după unbailout internaţional acordat ţării în mai 2010.

"Discuţia despre posibile restruc­turări în zona euro se bazează pesupo­ziţii false că un stat sau altul ar fi insolvent", a declaratStark.
"Programele UE şi FMI s-au bazat pe analize ale capacităţii derambursare a datoriilor. Susţinerea financiară nu ar fi fostacordată dacă nu ar fi existat siguranţa privitoare la capacitateade ram­bursare a datoriilor după încheierea programelor dereformă", a declarat oficialul BCE.

Speculaţiile privitoare la un posibil default al Greciei au împinsratele dobânzii la titlurile scadente în zece ani ale ţării la 15%,Grecia urmând să fie obligată să plătească cu aproape 12% mai multpentru a atrage lichidităţi decât Germania, potrivit BBCNews.

Pentru a lupta împotriva zvonurilor, autorităţile din Grecia aucerut Interpolului să interogheze un trader londonez cu privire laun e-mail în care acesta vorbea despre şansele ridicate ca Greciasă intre în default. Grecia a lansat o anchetă în legătură cuzvonurile de pe piaţă privitoare la o restructurare iminentă adatoriei sale suverane, zvo­nuri care au lovit în acţiunilebănci­lor elene, mai scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Conform poliţiei din Grecia, e-mailul a fost trimis de la biroulunui trader de la Citibank din Londra. "Cooperăm cu au­to­rităţileşi nu considerăm că au existat ne­reguli din partea Citi sau aangajaţilor săi", se arată într-o declaraţie a Citibank.

Ministrul grec de finanţe George Papaconstantinou a insistat căGrecia poa­te face faţă muntelui de datorii. Gre­cia a fost primadin trei ţări care a so­licitat aju­torul UE şi FMI, fiind urmatăde Irlanda în iarnă şi Portugalia acum o lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels