Business Internaţional

O sedinta a Rezervei Federale americane cu final asteptat

29.10.2003, 00:00 21

Federal Rezerve(Fed), autoritatea financiara a Statelor Unite, va lasa ratele dobanzii de referinta neschimbate, la cea mai mica valoare din 1958, intr-un efort de a grabi ritmul de crestere a economiei si de a reduce numarul somerilor.
Potrivit majoritatii analistilor, Comitetul de Piata a Fed-ului va lasa rata de referinta neschimbata la 1%, minimul ultimilor 45 de ani, in cadrul intalnirii din aceasta saptamana. "Atitudinea Fed-ului fata de rata de referinta nu va cunoaste modificari sensibile in viitorul apropiat," a declarat Van Davis, director executiv la Century Real Estate. Rata inflatiei este in continuare la un nivel extrem de redus. "Banca centrala este preocupata mai mult de riscul deflatiei decat de inflatie," a afirmat Davis.
Masurile de scadere a ratei de dobanda au ca scop incurajarea economiei, prin stimularea consumului si investitiilor, si in general se adopta impreuna cu alte masuri de natura economica sau financiara. Cresterea ratei de dobanda este o masura destinata racirii economiei, in special cand aceasta da semne de supraincalzire.
Economisti de la majoritatea firmelor de brokeraj de pe Wall Street, incluzand Merrill Lynch si Goldman Sachs, estimeaza ca banca centrala nu se va atinge de dobanda cel putin pana in 2005.



Economia creste, deficientele raman
Economia americana a pierdut peste 2,7 milioane de angajati incepand cu martie 2001. Cresterea inregistrata in luna septembrie, de 57.000 de locuri de munca - singura din acest an  - este departe de a tempera dezechilibrul de pe piata fortei de munca, unde apar lunar peste 100.000 cereri de angajare. Oficialii Fed-ului au intampinat cu incredere imbunatatirea conditiilor de pe piata fortie de munca, insa au indicat ca economia trebuie sa isi grabeasca ritmul de avansare pentru a putea absorbi o cantitate mai mare de munca.
"Chiar si dupa cresterea ratei de angajare, concomitent cu revigorarea altor sectoare ale economiei, rata somajului nu se va incrie imediat pe un trend descendent datorita procesului de expansiune al pietei fortei de munca," a declarat la inceputul lunii Robert Mcteer, presedinte al Bancii Federale din Dallas.
Se preconizeaza ca rata somajului pentru luna octombrie (ce va fi anuntata pe 7 noiembrie) va ramane constata la 6,1%. Aceasta rata a ramas in ultimile sase luni peste pragul de 6% . De asemenea, numarul americanilor care primesc ajutor de somaj a cazut saptamana trecuta la 386.000, cea mai mica valoare din ultimile opt luni.
O analiza recenta a scos in evidenta faptul ca deficitul bugetar al Statelor Unite ar putea atinge in anul fiscal inceput pe 1 octombrie impresionanta cifra de 600 de miliarde de dolari, avand in vedere sumele necesare efortului de reconstructie a Irakului si masurile electorale ce vor fi implementate pana in ajunul alegerilor de anul viitor. Pe termen mediu si lung, agravarea situatiei bugetare poate duce la cresterea ratelor de dobanda, situatie care ar afecta politicile financiare ale autoritatilor monetare.
Potrivit analistilor, economia americana a crescut in trimestrul trei cu o rata anualizata de 6%, cea mai rapida evolutie din 1999. Departamentul de Comert va emite joi un raport privind evolutia Produsului Intern Brut in cel de-al treilea trimestru. " Oficialii vor admite ca economia s-a intarit de la ultima lor intalnire, insa asta e tot" , a declarat un reprezentat al unei banci germane, ingrijorat de incetineala cu care statul american repara deficientele economiei.



Productivitate si preturi
Traderii de pe pietele financiare clasifica ca aproape sigura o crestere a ratei de dobanda incepand cu luna iunie a anului vitor. Incertitudinile privind momentul luarii unei asemenea graviteaza in jurul impactului gradulului mare de productivitate - productie/ora - asupra activitatii economice, procesului de angajare si cresterii preturilor. Expansiunea din cel de-al treilea trimestru a survenit pe fondul pierderii a 41.000 de locuri de munca, semn ca angajatorii obtin rezultate performante cu mai putini angajati.
Productivitatea a crescut in ultimile opt trimestre cu o rata anuala de 4,8%, fata de o medie de 2,5% din perioada 1996-2000. Primul efect al productivitatii ridicate a muncii este de a stimularea vanzarilor, in conditiile in care firmele produc mai mult la costuri mai mici. Inflatia, calculata de Fed ca index al preturilor de consum, a ramas la o rata anualizata de 1,3% in patru din ultimile cinci luni.
" Fed-ul nu va schimba ratele de dobanda," a declarat Drew Matus, economist la Lehman Brothers. "De fapt, ne asteptam ca ratele de referinta sa ramana neschimbate pana in 2005."



Dolarul se scufunda fata de yen
Dolarul a atins ieri minimul ultimilor trei ani fata de yen dar s-a intarit fata de euro pe fondul interventiilor bancii centrale japoneze si a asteptarilor privind evolutia buna a economiei SUA. Sedinta Fed ar putea avea un impact pozitiv asupra monedei americane, in masura in care oficialii vor face aprecieri pozitive asupra economiei americane. Traderii au afirmat ca cea mai mare parte a evolutiei yenului a fost suportata de euro, datorita achizitiilor masive de pe pietele valutare. Euro a cazut, marti, la minimul ultimilor doua saptamani fata de yen - respectiv 126,43 yeni. La ora 11 GMT euro scazuse la 1,1764$, departe insa de pragul de 1,1860$ atins vineri.
Declaratiile pe care le va prezenta, joi, secretarul trezoreriei americane, John Snow, referitoare la politicile valutare ale tarilor partenere, la care se va adauga si raportul valutar bianual, va avea un impact semnificativ asupra pozitiei dolarului fata de alte monede. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO