Business Internaţional

Obama incearca salvarea economiei americane cu investitii imense in infrastructura

Obama incearca salvarea economiei americane cu investitii imense in infrastructura

Barack Obama, presedintele ales al SUA: Nu va fi un simplu program de investitii. Vom analiza progresele inregistrate de reforme si rezultatele pe care le obtinem prin prisma noilor locuri de munca pe care le cream, a energiei pe care o economisim, cat si a cresterii competitivitatii Americii in lume.

07.12.2008, 16:07 17

Presedintele ales american Barack Obama va realiza cele mai mari investitii in drumuri, poduri si cladiri publice din perioada administratiei Eisenhower incoace in scopul impulsionarii economiei si crearii de noi locuri de munca, scrie Bloomberg.

Obama a declarat ca planul sau ce vizeaza crearea sau mentinerea a 2,5 milioane de locuri de munca va include in acelasi timp obiective de eficientizare a cladirilor publice din punctul de vedere al consumului de energie, de reparare a scolilor si modernizare a sistemului de servicii medicale.
"Nu va fi un simplu program de investitii", a declarat Obama.
"Vom analiza progresele inregistrate de reforme si rezultatele pe care le obtinem prin prisma noilor locuri de munca pe care le cream, a energiei pe care o economisim, cat si a cresterii competitivitatii Americii in lume".
Comentariile lui Obama au survenit in urma publicarii unui raport guvernamental conform caruia angajatorii din Statele Unite au eliminat 533.000 de locuri de munca luna trecuta, cel mai pronuntat declin al numarului locurilor de munca din ultimii 34 de ani. Pierderile "reamintesc cat de serioasa este provocarea careia trebuie sa-i faca fata tara noastra", a declarat Obama.
Discursul a oferit primele detalii legate de programul de creare de noi locuri de munca avut in vedere de Barack Obama. El a declarat ca noile investitii in infrastructura vor fi cele mai ample de la crearea sistemului de autostrazi interstatale de catre presedintele Dwight D. Eisenhower cu o jumatate de secol in urma.
"In momentul reintrunirii Congresului in ianuarie, astept cu nerabdare o colaborare in scopul aprobarii imediate a planului", a declarat Obama care-si va incepe mandatul ca cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie.
In conditiile in care economia se indreapta catre cea mai de durata si profunda recesiune de la cel de-al doilea razboi mondial, cresc presiunile in sensul punerii in aplicare a unui program de cheltuieli care va duce la crearea de noi locuri de munca. Democratii din Congres au declarat ca ii vor trimite lui Obama un pachet de stimulente economice imediat ce acesta isi va incepe mandatul. Luna trecuta, senatorul Charles Schumer a estimat valoarea acestui program la 500-700 de miliarde de dolari.
Pe langa obiectivele ce vizeaza infrastructura, modernizarea serviciilor medicale si eficientizarea cladirilor publice din punctul de vedere al consumului de energie, Obama a declarat ca va initia "un amplu program de modernizare si imbunatatire a cladirilor scolilor" si sporire a accesului la internet in intreaga America.
"Daca un stat nu va actiona rapid in sensul de a investi in drumuri si poduri in comunitatile proprii, acesta va pierde finantarea", a declarat Obama.
Planul lui Obama de reducere a consumului de energie al cladirilor publice ar trebui sa duca la o micsorare a costurilor cu energia suportate de guvern, caracterizate de presedintele ales drept cele mai ridicate din lume.
Presedintele ales al SUA intentioneaza de asemenea sa imbunatateasca infrastructura de internet, spunand ca este "inacceptabil ca Statele Unite sa se situeze pe pozitia a 15-a in lume din punctul de vedere al ratei de adoptare a broadbandului".
 
Bush a recunoscut ca SUA se afla in recesiune
Presedintele american George Bush a recunoscut, pentru prima oara, ca economia Statelor Unite se afla in recesiune, in urma datelor negative privind somajul, si a cerut Congresului sa sprijine producatorii auto care au sanse de supravietuire. "Datele privind forta de munca publicate astazi (vineri - n.r.) arata ca economia se afla in recesiune", a spus Bush. El a aratat totusi ca exista unele semne incurajatoare pe pietele de creditare, iar autoritatile iau masuri pentru stabilizarea pietelor si imbunatatirea accesului la finantare. Pe de alta parte, liderii marilor producatori auto si-au sustinut cauza in Congres, pentru a doua zi consecutiv, in vederea obtinerii unor imprumuturi si linii de creditare de pana la 34 de miliarde de dolari, pentru a face fata crizei. "Sunt ingrijorat in privinta viabilitatii producatorilor de automobile, dar si a banilor contribuabililor furnizati unor companii care ar putea sa nu supravietuiasca", a spus Bush. Presedintele a cerut Congresului sa aprobe furnizarea unor imprumuturi de 25 de miliarde de dolari companiilor auto, dar numai acelora care au sanse de supravietuire.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO