Business Internaţional

Obama trebuie sa repuna rapid pe picioare bancile

18.01.2009, 17:33 10

Presedintele ales Barack Obama este sfatuit de un numar din ce in ce mai mare de oficiali si directori executivi de pe Wall Street sa adopte masuri imediate pentru a stopa declinul sectorului bancar, in conditiile in care recesiunea se adanceste, scrie International Herald Tribune.

In situatia in care Citigroup, Bank of America si o serie de alte institutii financiare importante continua sa sufere pierderi in valoare de miliarde de dolari, problema centrala careia Obama trebuie sa ii gaseasca solutie este cum sa ajute aceste banci sa scape de activele toxice.
Ben Bernanke, presedintele Fed, a enumerat trei propuneri pe care oficialii din administratia lui Obama le-au considerat solutii posibile, pentru a elibera bancile de cele mai importante probleme cu care se confrunta. Una dintre ele prevede ca guvernul sa achizitioneze activele toxice ce "sugruma" activitatea bancilor. O a doua presupune oferirea de garantii si acorduri care sa absoarba o parte din pierderi, in schimbul unor imputerniciri sau al altor compensatii. O a treia solutie ar implica crearea unei "banci a ranitilor", care sa cumpere active toxice de la institutiile din sectorul bancar in schimbul carora acestea sa primeasca bani sau actiuni in cadrul noii entitati. Obama a promis ca va actiona prompt. El a declarat saptamana trecuta ca a cerut echipei sale "sa se intruneasca, sa se consulte si sa enunte un set de principii pe baza caruia sa se poata stabili modul in care se va mentine transparenta, ce este de facut pentru a fi solutionate problemele cu care se confrunta piata imobiliara, si cum pot fi salvate de la pieire afacerile mici, ce trebuie sa suporte povara unui mediu de afaceri extrem de nociv".
Consilierii noului presedinte ales nu au oferit detalii despre strategia de atac pe care o vor utiliza in lupta cu criza financiara. Strategii se pregatesc sa adopte masuri privind legislatia, care sa coordoneze modul in care vor fi cheltuiti cei 350 mld. dolari (388,7 mld. euro) din cadrul programului Troubled Assets Relief Program (TARP). Senatul i-a dat mana libera lui Obama pentru a cheltui aceste fonduri, dupa ce masura ce viza blocarea celei de-a doua jumatati a programului financiar a fost respinsa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO