Business Internaţional

Odata cu scaderea capitalurilor, bancile isi revizuiesc politica de investitii

25.04.2008, 21:48 11

Exact aceeasi intrebare si-o pun si analistii americani, in legatura cu Bank of America, care a anuntat ca se gandeste sa-si reduca participatia pe care o detine in cadrul China Construction Bank. Dupa ce a raportat pierderi de 2 miliarde de dolari (1,25 mld. euro), cauzate in special de criza creditelor, Bank of America a inceput tratativele cu guvernul chinez pentru vinderea participatiei pe care o detine in cadrul bancii, scrie International Herald Tribune.
"Aceste achizitii au fost incheiate pe vremea cand exista suficient capital pe piata financiara, iar sperantele investitorilor erau ridicate, acum insa toata lumea se trezeste la realitate", a apreciat John Waddle, analist UBS pentru regiunea asiatica.
In ultimii ani tot mai multe banci din Europa si SUA au achizitionat participatii minoritate in cadrul mai multor banci asiatice, mizand pe cresterea extrem de rapida a economiilor din regiune, alimentate de cresterea consumului pe credit.
Spre exemplu, American Express, Goldman Sachs si Allianz Group au achizitionat in 2006 participatii in cadrul bancii chineze Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) in valoare de aproximativ 3,8 mld. $ (2,38 mld. euro). In 2005, Royal Bank of Scotland a cumparat o participatie de 5% in cadrul Bank of China pentru suma de 1,6 mld. $ (aproximativ un miliard de euro), in timp ce banca americana Citigroup a achizitionat o participatie de 10% in cadrul HDFC Bank of India in 2006.
Atat China, cat si India, precum si alte state din Asia, limiteaza accesul bancilor straine pe pietele interne, astfel achizitia de participatii in cadrul bancilor autohtone ramane singura optiune pentru dezvoltarea operatiunilor bancilor occidentale pe marile piete asiatice.
China a limitat accesul investitorilor straini pe piata interna, acestia putand achizitiona o participatie de maximum 20% dintr-o banca chineza, aratandu-se insa dispusi sa mareasca aceasta limita in cazul firmelor de brocheraj sau a celor de investitii.
In India, investitorii straini pot achizitiona o participatie de maximum 49% in cadrul unei bancii indiene private si doar 20% in cadrul bancilor de stat, iar pentru deschiderea unei noi sucursale, investitorii au nevoie de acordul autoritatilor indiene. Investitorii straini detin aproximativ 40% din cea mai mare banca privata din India, ICICI Bank, precum si 26% din HDFC Bank.
Cu toate acestea, vanzarea participatiei de 9% detinuta de catre Bank of America in cadrul bancii chineze este inca incerta.
"Am vazut numeroase banci care au avut de suferit de pe urma prabusirii pietei creditelor subprime, insa exista un interes extrem de mare pentru bancile chineze, cat si pentru restul bancilor din Asia si ar fi extrem de ciudat pentru o banca americana sa renunte tocmai acum la piata asiatica", a declarat Warren Blight, analist al firmei de consultanta Fox, Pitt-Kelton din Hong Kong.
"Cu toate acestea, in cazul in care vor avea nevoie urgenta de lichiditati, vanzarea participatiilor din cadrul bancilor chineze este cea mai la indemana solutie", a adaugat Blight. "Majoritatea bancilor americane si europene au achizitionat participatii in cadrul bancilor chineze inainte ca acestea sa se listeze la bursa, ceea ce face acum ca profiturile bancilor occidentale sa fie destul de ridicate, in ciuda scaderii pietei bursiere din China", a incheiat el.
Participatia achizitionata de catre Bank of America in cadrul China Constrution Bank a costat banca americana 2,5 miliarde de dolari (1,56 mld. euro). Acum participatia detinuta de banca americana valoreaza cel putin dublu.
Activele detinute de banci sunt extrem de variate, pe langa depozite si credite, acestea detinand si proprietati imobiliare, participatii in cadrul unor firme de investitii sau in cadrul altor companii. Bancile au reusit pana in prezent sa mentina un nivel echilibrat al acestor active, mai ales in perioadele in care bancile inregistrau pierderi masive datorate de operatiunile de baza ale acestora pe pietele autohtone. Dar vanzarea participatiilor din cadrul bancilor asiatice s-ar putea dovedi dificila pentru bancile occidentale, intrucat acestea au inregistrat castiguri, in timp ce participatiile achizitionate de bancile din Asia in cadrul bancilor americane spre exemplu, au pierdut din valoare.
Astfel, vanzarea participatiilor bancilor occidentale in cadrul celor din Asia, va fi hotarata doar de modul in care bancile americane si cele europene au achizitionat initial aceste participatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO