Business Internaţional

Omul care vrea să facă din Volkswagen numărul 1 mondial, menţinut la şefia grupului încă cinci ani

Omul care vrea să facă din Volkswagen numărul 1 mondial, menţinut la şefia grupului încă cinci ani

Autor: Radu Racu

03.01.2011, 11:40 26

Martin Winterkorn, directorul executiv al Volkswagen, înmandatul căruia compania auto şi-a anunţat ambiţia de a devenilider mondial în construcţia de automobile, şi-a reînnoit mandatulpentru încă cinci ani, perioadă în care speră să ducă la bunsfârşit fuziunea cu Porsche, scrie Financial Times.

Winterkorn, aflat la conducerea companiei din 2007, a avertizatîn luna octombrie că fuziunea dintre Volkswagen şi Porsche ar puteafi amânată cu până la trei ani, din cauza unord dispute juridice şifiscale.

Martin a venit la şefia VW după ce anterior a condus divizia delux a companiei, Audi. El l-a înlocuit pe Bernd Pischetsrieder,care fusese concediat la mai puţin de un an după o prelungire amandatului. În mandatul lui Winterkorn, Volkswagen a cumpăratconstructorul suedez de camioane Scania şi a anunţat intenţia de acumpăra şi divizia Alfa Romeo, deţinută de Fiat, această ţintăfiind însă o provocare întrucât e un izvor uriaş de pierderi.

Anul trecut, în luna noiembrie, compania germana a anunţat unplan de investiţii de 50 de miliarde de euro menit să-i asigureprimul loc în industria auto mondială, peste japonezii de laToyota. Planul include deschiderea de noi fabrici, printre care unaîn SUA, precum şi extinderea prezenţei din China. Totodată,Volkswagen negociază un parteneriat cu producătorul Gaz, deţinut demiliardarul Oleg Deripaska, pentru construcţia de automobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO