Business Internaţional

OPEC vs. SUA: Cine este vinovat pentru pretul mare al petrolului

17.03.2008, 21:00 23

Dupa ce presedintele american George W. Bush a atras atentia asupra necesitatii cresterii productiei de petrol, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) considera vinovate Statele Unite pentru cresterea preturilor la titei, fiind de parere ca proasta conducere a economiei americane este una din principalele cauze ale majorarii preturilor, scrie International Herald Tribune.
Cresterile record ale preturilor din ultima perioada au dus la tensionarea relatiilor dintre OPEC si Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume. La doar doua zile dupa ce presedintele american cerea cresterea productiei la petrol, oficialii OPEC s-au intalnit la Viena, pentru a lua hotararea de a nu suplimenta productia de petrol, fiind de parere ca exista suficient titei pe piata.
Presedintele OPEC a dat vina pe speculantii financiari precum si pe problemele economiei americane, care au dus si la deprecierea rapida a dolarului, pentru cresterea extrem de mare a preturilor la petrol.
Bush, care a declarat ca ar fi o greseala din partea OPEC sa nu suplimenteze productia de petrol, a fost in continuare dezamagit de rezultatele summit-ului de la Viena, au declarat surse de la Casa Alba.
Este pentru a doua oara cand OPEC ignora semnalele venite din partea Casei Albe de a suplimenta productia de petrol. In ianuarie anul acesta Bush, in cadrul unei vizite oficiale in Arabia Saudita, a mai facut un apel referitor la cresterea productiei de petrol. Atunci, la fel ca si acum, cererea sa a ramas fara raspuns.
Cresterea accelerata a pretului petrolului a fost determinata si de tensiunile aparute recent la granita dintre Venezuela, unul dintre principalii exportatori de petrol de pe continentul american, si Columbia, precum si de aparitia rapoartelor guvernamentale ale Statelor Unite, care inregistreaza o scadere a rezervelor proprii de petrol si combustibili.
In ciuda faptului ca OPEC nu doreste suplimentarea productiei de petrol la nivel global, organizatia nu s-a aratat indiferenta la consecintele politico-economice pe care le implica pretul de peste 100 de dolari barilul de petrol. Pretul benzinei a crescut vertiginos in ultimele saptamani in Statele Unite, atingand nivelul de 3,18 dolari/galon (3,71 litri). Pretul s-a situat cu doar 5 centi mai jos decat recordul inregistrat anul trecut in mai.
Cum economia americana se indreapta catre recesiune, pretul petrolului a crescut si datorita tendintei investitorilor de a se retrage de pe bursa. Iar odata cu deprecierea dolarului, OPEC nu vede de ce ar micsora pretul petrolului. Intrucat petrolul se tranzactioneaza in dolari americani, producatorii de petrol sunt nemultumiti de scaderea valorii exporturilor, aceasta fiind direct influentata de evolutia monedei americane.
De la inceputul acestui an, dolarul s-a depreciat in fata monedei europene cu peste 17%.
"OPEC este revoltata pentru ca presedintele american forteaza cresterea productiei pe masura ce dolarul continua sa se deprecieze fata de moneda europeana si nu ia nicio masura in aceasta privinta", a declarat Fadel Gheit, analist in cadrul firmei de investitii Oppenheimer, din New York. "Nu este deloc surprinzator ca OPEC nu face altceva decat sa ignore apelurile lui Bush", a adaugat Gheit.
Deprecierea dolarului are o multime de efecte asupra economiei americane, insa nu toate sunt nefavorabile. Deprecierea dolarului duce la cresterea valorii exporturilor americane, una dintre putinele raze de speranta dintr-o economie extrem de tensionata. Preturile tot mai mari la energie, care in ultimii zece ani au continuat sa creasca in mod constant, duc la aparitia unor tensiuni intre economiile de consum si producatori la nivel global. Statele bogate in petrol, precum Rusia sau Venezuela de exemplu, au devenit mult mai pretentioase cu companiile straine de exploatare petroliera, de cele mai multe ori interzicandu-le acestora sa opereze in zone de interes principal.
In Statele Unite, cresterea preturilor la energie pune o foarte mare presiune pe o economie deja slabita de doua dintre cele mai mari crize din istoria recenta a Statelor Unite, si anume criza imobiliara si cea financiara, ambele cauzate de prabusirea pietei creditelor ipotecare din segmentul subprime.
"Este o mare greseala sa lasi ca economia celui mai mare consumator al tau sa incetineasca din cauza preturilor ridicate la petrol", a declarat Bush, facand referire la decizia OPEC de a nu micsora preturile la petrol.
Cei mai multi dintre analisti sunt de parere ca cererile presedintelui american au motivatii mai degraba politice decat economice. Presedintele american este de parere ca Statele Unite ar trebui sa incerce sa reduca si din consumul de petrol.
"America va trebui sa-si schimbe obiceiurile, va trebui sa inceapa sa se descurce si fara petrol", a adaugat Bush. "Pana nu vom incepe sa ne schimbam acest obicei, Statele Unite isi vor mentine dependenta de petrol", a adaugat Bush.
Comentariile recente ale lui Bush trezesc amintiri din urma cu mai bine de opt de zile, inca de pe vremea cand senatorul de Texas, candida la prezidentie. Chiar si la acea vreme Bush declara ca in cazul cresterii preturilor la petrol, nu va ezita sa ceara OPEC cresterea productiei pentru temperarea preturilor.
"Voi discuta cu prietenii nostri de la OPEC si ii voi convinge sa suplimenteze productia in cazul cresterii preturilor", declara Bush la acea vreme.
Acum insa OPEC se dovedeste a fi greu de convins. Chakib Khelil, ministrul energiei din Algeria si actualul presedinte al OPEC, declara ca preturile ridicate ale petrolului nu se datoreaza lipsei de oferta pe piata, ci mai degraba din cauza proastei conduceri a economiei americane, care a permis deprecierea excesiva a dolarului.
"Daca preturile sunt ridicate, in mod cert acest lucru nu se datoreaza lipsei de oferta pe piata", a declarat Khelil. "Preturile sunt ridicate din cauza a ceea ce se intampla in Statele Unite", a adaugat Khelil.
"Exista suficienta oferta pe piata", a incheiat el.
Ali al-Naimi, ministrul saudit al energiei, a declarat ca nu este nevoie de suplimentarea productiei de petrol "cu nici macar un baril in plus". Insa a dat de inteles ca Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol la nivel global, va continua sa aprovizioneze in mod constant pietele. Pentru a asigura opinia publica de seriozitatea de care Arabia Saudita da dovada, Naimi a declarat ca productia saudita de petrol pentru acest an este estimata undeva in jurul cifrei de 9,2 milioane de barili, ceea ce inseamna aproximativ 300.000 de barili pe zi, cu mult peste cota stabiltia de OPEC.
Pana la urmatorul summit, stabilit pentru luna septembrie, oficialii OPEC au luat in calcul posibilitatea intrunirii inainte de termen in functie de evolutia pietei. Productia statelor membre OPEC reprezinta aproximativ 40% din productia de petrol la nivel mondial, iar unele dintre state sunt aliate ale SUA, precum Arabia Saudita sau Kuweit, in timp ce tari ca Venezuela sau Iran reprezinta principalii adversari politici ai Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO