Business Internaţional

Operatorul aeroporturilor din Paris cumpără 38% din aeroportul din Istanbul

 Operatorul aeroporturilor din Paris cumpără 38% din aeroportul din Istanbul

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2012, 12:30 228

Operatorul aeroporturilor din Paris, Aeroports de Paris (ADP), a acceptat să cumpere cu 874 milioane de dolari (666 milioane euro) o participaţie de 38% din operatorul aeroportuar turc TAV Havalimanlari Holding, tranzacţia reprezentând cea mai mare achiziţie străină a companiei franceze, potrivit Bloomberg.

Acordul, încheiat între Aeroports de Paris şi cei mai mari trei acţionari ai operatorului turc, include cumprarea unei participaţii de 49% din divizia de construcţii a TAV, TAV Yatirim Holding.

TAV gestionează aeroportul Ataturk din Istanbul şi terminale din Letonia, Mecadonia şi Arabia Saudită. Compania franceză a concurat pentru achiziţii cu Vinci, cea mai mare companie de construcţii din Europa. Cei trei acţionari de la care s-a facut achiziţia sunt Akfen Holding, Tepe Holding şi Sera Yapi Endustrisi & Ticaret.

Achiziţiile vor impulsiona veniturile ADP începând cu 2013, se arată într-un comunicat al companiei franceze.

"Aveau deja câteva contracte de management pentru alte aeroporturi din străinătate, dar aceasta este prima dacă când achiziţionează o participaţie atât de mare într-un aeroport foarte important. Preţul nu este foarte mare, astfel că au făcut o afacere bună", a afirmat Laure Desbrosses, analist la Oddo & Cie.

Ataturk ocupă locul opt în clasamentul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels