Business Internaţional

Opoziţia de dreapta din Grecia cere un guvern de tranziţie pentru aprobarea ajutorului UE

Opoziţia de dreapta din Grecia cere un guvern de tranziţie pentru aprobarea ajutorului UE

Foto: AFP

Autor: Iuliana Enache

03.11.2011, 15:52 241

Liderul partidului de opoziţie de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a cerut, joi, formarea unui guvern de tranziţie înainte de organizarea alegerilor, pentru a aproba noul plan de ajutor european elaborat la 27 octombrie la Bruxelles, relatează AFP.

"Acolo unde s-a ajuns cu politica Guvernului (socialist), noul acord pentru continuarea (acordării) de ajutor Greciei este inevitabil şi trebuie garantat", a declarat presei Samaras, care până în prezent s-a opus ferm măsurilor de austeritate dictate Greciei de zona euro şi FMI, precum şi oricărei idei de guvern de uniune naţională.

"Cer un guvern temporar de tranziţie care să aibă ca misiune exclusivă organizarea alegerilor (legislative anticipate) şi aprobarea acordului (UE)", a adăugat Samaras.

Samaras a subliniat că acordul privind noul ajutor acordat Greciei "nu ar trebui să rămână «în suspans» pentru ţară şi pentru Europa şi că a şasea tranşă de împrumut de 110 miliarde de euro din partea UE şi a FMI ar trebui să fie vărsată cât mai repede posibil pentru ca alegerile să se desfăşoare în condiţii normale".

Miercuri seara, UE şi FMI au anunţat blocarea unei tranşe de împrumut de 110 miliarde de euro acordată ţării în 2010, atât timp cât Parlamentul grec nu aprobă noul acord decis la 27 octombrie la Bruxelles.

Reacţionând la această propunere a lui Samaras, purtătorul de cuvânt al Guvernului socialist Ilias Mossialos a afirmat în faţa presei că "ţara are un Guvern şi un premier aleşi care vor lua deciziile".

Mossialos a făcut această declaraţie în timp ce se deplasa la un consiliu de miniştri convocat iniţial pentru ora 10.00 GMT (12.00 ora României), dar a cărui începere a fost întârziată cu două ore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels