Business Internaţional

OTP si Raiffeisen, in vizorul unei banci ruse de stat

01.12.2008, 18:05 18

Sberbank, cel mai mare creditor rus, a pus ochii pe OTP, cea mai mare banca din Ungaria, si banca austriaca Raiffeien, pentru posibile viitoare achizitii, conform Interfax, o agentie de presa din Rusia, scrie Portfolio.hu.

Citand o sursa ce nu si-a facut publica identitatea, Interfax a spus ca Sberbank ar dori sa cumpere o banca din Europa Centrala si de Est, unde doar OTP si Raiffeisen mai sunt disponibile.
Oficialii bancilor s-au intalnit deja si au discutat anumite aspecte care insa nu au condus la un rezultat concludent inca, conform informatiilor oferite de agentia de presa.
Acest zvon a iesit la suprafata in ultima vreme de mai multe ori si nu a fost dezmintit de partile mentionate. Atat Raiffeisen, cat si OTP ar reprezenta o alegere excelenta pentru Sberbank, in ceea ce priveste obiectivele acesteia de expansiune. OTP ar fi intr-o oarecare masura in avantaj, din moment ce daca se scot din discutie diviziile din Rusia ale bancii ungare (dupa preluare, acestea ar fi cel mai probabil unificate in cadrul Sberbank) si daca se reduce intr-o mica masura amploarea operatiunilor in Ucraina, banca nu ar necesita fonduri aditionale (raportul credite-depozite s-ar situa in jurul valorii de 100%).
Pretul mediu al unei actiuni OTP pentru ultimele 180 de zile se situeaza in jurul valorii de 4.725 forinti (18,26 euro) si se depreciaza rapid. Aceasta banca a intrat in categoria acelora despre care se spune ca ar fi o greseala sa nu fie situata pe lista achizitiilor. Cu toate acestea, un asemenea scenariu nu ar primi ovatii din partea managementului OTP si nu ar avea totodata un impact puternic favorabil asupra economiei ungare.
Sberbank a fost una dintre bancile ce au beneficiat de pe urma fondurilor oferite de stat ce vizau repunerea pe picioare a sectorului bancar rus si salvarea unor creditori de la faliment. Astfel, se crede ca o achizitie majora nu s-ar lovi de opozitia politica. Marea intrebare este insa daca guvernul ungar va continua sa isi faca datoria si va sari in ajutorul OTP, pentru a ii apara independenta. In pofida faptului ca pretul actiunilor OTP a scazut puternic in ultimul timp, acestea au o evolutie considerata stabila si nu este considerata necesara o preluare. In momentul in care pretul actiunilor scade puternic, aparitia unor zvonuri legate de preluare este practic inevitabila.
Directorul financiar al OTP Laszlo Urban a declarat de asemenea recent ca achizitia unui volum important de actiuni nu este imposibila daca se iau in considerare actualele conditii de pe pietele financiare. In acelasi timp insa el a negat ca ar detine informatii referitoare la intentiile unei alte banci de a prelua OTP.
Banca ungara si-a redus previziunile referitoare la profitul anual pe fondul situatiei critice cu care se confrunta sistemul financiar global, insa a spus ca nu are nevoie de sprijin financiar pentru a isi sustine desfasurarea operatiunilor in decursul anului urmator.
Profitul net al grupului austriac Raiffeisen Zentralbank a scazut in primele noua luni ale anului cu 32%, la 403 milioane de euro, ca urmare a pierderilor cauzate de expunerea la problemele sectorului financiar international.
 
Sberbank mizeaza pe expansiune
 
Sberbank Rossii, sau Banca de Economii a Federatiei Ruse, este cea mai mare banca din Rusia si totodata din Europa de Est. Sediul sau este la Moscova, iar inceputurile sale dateaza din 1841, fiind astfel cea mai veche banca din acest stat. Banca centrala a Rusiei este cea care detine pachetul de actiuni majoritar al Sberbank, cu o participatie de 60,25% din actiunile cu drept de vot ale bancii. Cele mai putin de 40% ramase sunt impartite intre investitori privati, dintre care aproximativ 20% sunt estimate a fi detinute de straini. In multe regiuni Sberbank este singura banca ce este capabila sa ofere administratiilor locale servicii bancare complexe si care este capabila sa ofere un sprijin financiar semnificativ in implementarea investitiilor si a programelor sociale. Sberbank a facut public faptul ca va duce o campanie agresiva de consolidare a cotei de piata in perioada urmatoare in tara natala, profitand de problemele sistemului financiar, insa isi extinde viziunile si asupra Europei Centrale si de Est unde ia in vizor o serie de institutii ale sectorului financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO