Business Internaţional

"Pantera roz" sârbă e pe lista de suspecţi a jafului de bijuterii de la Cannes, cel mai mare din istoria Franţei

Autor: Roxana Pricop

29.07.2013, 18:39 2084

Bijuterii în valoare de 103 milioane de euro au fost furate în cadrul unui jaf armat, duminică, de la hotelul Carlton din Cannes, în sudul Franţei, unde avea loc o expoziţie. Experţii citaţi de presa internaţională spun că jaful a avut loc la câteva zile distanţă de la evadarea din închisoare a unui membru din banda de hoţi "Pantera roz".

Potrivit Financial Times, un membru al grupării Pantera Roz, suspectată că ar fi derulat jafuri internaţionale în valoare de peste 300 milioane de euro, a evadat dintr-o închisoare din Elveţia în urma unui complot armat din partea mai multor deţinuţi.

Este vorba despre Milan Poparic, un bosniac cu o condamnare de şase ani pentru un jaf în 2009. El a evadat joi, 25 iulie, doar la patru zile distanţă de jaful de la Cannes, din închisoarea Orbe din Elveţia.

Interpol susţine că gruparea Pantera Roz, care îşi ia numele după celebrele filme de comedie în care a jucat Peter Sellers, ar fi vinovată de 341 de jafuri din 1999. În 2012,  23 de noi cazuri au fost legate de gruparea Pantera Roz.

Pantera Roz a fost numită astfel deoarece, după un furt, a ascuns o bijuterie într-o cutie de cremă, la fel ca în filmul Pantera Roz în care personajul principal este inspectorul Clouseau, interpretat de Peter Sellers. Din grupare fac parte persoane din Serbia şi Muntenegru, unii foşti combatanţi în războaiele din anii ’90. Are 200 de membri şi un nucleu dur de 20-30 indivizi, proveniţi din 3 mari grupări, cel din oraşul Njs fiind cel mai dur. Gruparea a dat lovituri în cele mai faimoase magazine de bijuterii din lume:  Tokio, Dubai, Montecarlo, Londra, Paris, Saint Tropez – sunt doar câteva din oraşele „vizitate”.

Diamantele şi colierele sunt revândute apoi unor cumpărători care aşteaptă în Kosovo, Rusia, Israel, Elveţia şi Italia. Se pare că o parte din marfa obţinută în urma loviturii de la Tokio a fost “cedată” unui magazin de bijuterii “din afara Romei”.

Potrivit Financial Times, Interpol descrie modul în care operează această bandă drept "curajos şi rapid". Într-un jaf din 2007, doi membri ai grupării au intrat cu maşina în vitrina unui magazin de bijuterii din Dubai, după care au fugit cu o "pradă" de 11 milioane de euro. Întreg raidul a durat mai puţin de un minut.

În mod ironic, la hotel Carlton din Cannes s-a filmat celebru film al lui Alfred Hitchcock "Să prinzi un hoţ" în 1995. Filmul spunea povestea unui hoţ de bijuterii din Riviera franceză.

Potrivit Business Insider bijuteriile furate la Cannes aparţineau casei de diamante Leviev, care este deţinută de miliardarul israelian Lev Leviev,  cel care deţine mallul AFi Palace Cotroceni din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO