Business Internaţional

Participarea la salvarea Greciei ar putea provoca băncilor elene pierderi de 5 mld. euro

Participarea la salvarea Greciei ar putea provoca băncilor elene pierderi de 5 mld. euro

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

26.08.2011, 00:04 442

Băncile elene ar putea pierde circa 5 mld. euro prin pro­gramul de schimb de obligaţiuni care face parte din pachetul de salvare de 159 mld. euro stabilit în iulie de liderii europeni pentru Grecia, potrivit estimărilor guvernului de la Atena, citate de The Wall Street Journal.

"Cuantumul pierderilor încă nu a fost determinat, însă estimările sugerează aproape 5 mld. euro. Pierderile s-ar pu­tea re­flecta în rezultatele băncilor din al doilea trimestru" afirmă un oficial din gu­vernul elen.

În iulie, liderii europeni au stabilit pentru Grecia un nou program de bailout în valoare de 109 mld. euro cu scopul acoperirii nevoilor sale financiare.

Planul prevede, în pre­mieră, participarea secto­rului privat cu 50 mld. euro, inclusiv o înţelegere prin care creditorii pri­vaţi au la dispoziţie patru opţiuni de schimbare sau rostogolire a obligaţiunilor guverna­mentale pe care le deţin şi ajung la scadenţă în următorii nouă ani cu datorii noi, scadente la 15-30 de ani şi care ar aduce câştiguri cu 21% mai reduse decât cele originale.

Potrivit Institutului pentru Finanţe Interna­ţionale, programul ar reduce datoriile Greciei cu 13,5 mld. euro din totalul de 350 mil. euro şi ar reconfigura profilul maturităţii obligaţiunilor. IFI este autorul acestui plan.

Săptămâna aceasta, guvernul elen a trimis o scrisoare băncilor prin care a fixat pe 9 septembrie termenul limită pentru a afla opţiunile băncilor greceşti în programul de schimb de obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO