Business Internaţional

Pe ce-si cheltuiesc bancherii de pe Wall Street primele?

09.03.2007, 13:37 14

Catre sfarsitul anului trecut, bijutierul Ruedigar Albers din Manhattan a vandut un ceas Patek Philippe in valoare de 31.000 de dolari unui bancher de investitii care tocmai incheiase o tranzactie importanta. Bancherului i-a placut ceasul atat de mult, incat a mai comandat unul imediat, spunand ca i l-ar putea da unui coleg.
"Bancherii de pe Wall Street au devenit clienti fideli", spune Albers, presedinte al Wempe USA, care comercializeaza ceasuri si bijuterii. "Bancheri de la Morgan Stanley, Lehman, Goldman Sachs, Bear Sterns toti vin aici."
Una dintre cele mai surprinzatoare constatari ale unui nou studiu poate fi explicata prin prisma experientei lui Albers. Acest studiu se concentreaza asupra modului in care unii dintre cei mai bogati bancheri si traderi din Statele Unite isi cheltuiesc primele record primite anul trecut, scrie The Wall Street Journal.
Conform unui studiu realizat in randul a peste 200 de bancheri si traderi de pe Wall Street care au luat cu ei acasa cel putin 2 mil. $ cash din primele pe 2006, acestia cheltuiesc 11% din sumele primite, in medie, pe ceasuri si bijuterii.
Desi sondajul, realizat de firma de cercetare Prince & Associates din Redding, Connecticut, prezinta numai o fata a Wall Street-ului, acesta se adauga unui numar in crestere de semnale ce indica un nivel cu totul nou al consumului aici. Anul trecut primele acordate pe Wall Street au urcat in medie cu 15%-20%, ceea ce inseamna ca bancherii aflati in pozitii de managing director au primit in medie intre 2,2 mil. $ si 3,8 mil. $, conform Options Group, o firma newyorkeza de consultanta. In total, conform unei estimari lansate de statul New York, Wall Street-ul va plati o suma record de 23,9 mld. $ sub forma de prime in acest an.
Cheltuielile bancherilor cresc in ritm cu primele. Desi piata nationala de real estate nu trece printr-o perioada foarte buna, tranzactiile cu locuinte de ordinul milioanelor de dolari continua intr-un ritm sustinut in Hamptons si Manhattan. Preturile obiectelor de arta continua sa creasca, iar comerciantii de vinuri sunt in culmea fericirii, o lada de Mouton Rothchild din 1945 vanzandu-se cu 345.000 de dolari.
In vederea realizarii studiului, Prince & Associates a stabilit interviuri cu cei mai bine platiti bancheri si traderi din cadrul a sase mari banci de investitii; aproximativ 8% din cei intervievati au fost femei. Cei intervievati au indicat cat au cheltuit si cat urmau sa cheltuiasca.
Cei de pe Wall Street cheltuiesc cea mai mare parte a primelor primite pe locuinte, achizitionand a treia sau a patra locuinta. Aproximativ 16% din primele acordate anul trecut au fost cheltuite pe locuinte, in timp ce alte 10% au mers catre renovari. Cei intervievati spun ca cheltuiesc 12% din bani pe obiecte de arta si de colectie, in timp ce alte 14% reprezinta "alte" cheltuieli, in aceasta categorie intrand hobby-uri cum ar fi cai, lectii de zbor etc. Suma medie reprezentand economii sau investitii este de 16,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels