Business Internaţional

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, confirmată pentru unul dintre cei mai importanţi lideri comunişti din China

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, confirmată pentru...

Autor: Iuliana Enache

25.10.2013, 09:52 195

"Curtea populară superioară din Shandong (provincia în care Bo Xilai a fost judecat, n.red.), în dimineaţa de 25 octombrie, a respins apelul şi a menţinut verdictul de închisoare pe viaţă în cazul de corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere al lui Bo Xilai", a anunţat China Nouă pe contul său de Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Confirmarea condamnării la închisoare pe viaţă a lui Bo Xilai - o sentinţă decisă la cel mai înalt nivel al Partidului Comunist, căruia îi este subordonată justiţia chineză - tranşează soarta celui mai important lider chinez adus în faţa justiţiei în ultimii ani, aflat la originea unui scandal politico-judiciar care a zguduit regimul.

Sute de poliţişti erau postaţi la fiecare trei metri şi păzeau, vineri, intrările în tribunalul din Jinan, capitala Shandong, unde presa occidentală nu a primit permisiunea de a intra.

Doar câteva organe ale presei oficiale au avut acces în sala de judecată. Comercianţii din împrejurimi au fost rugaţi să îşi închidă magazinele cu această ocazie, iar circulaţia a fost interzisă în jurul tribunalului.

O coloană de vehicule cu geamuri fumurii a fost văzută cu puţin timp înainte de ora 10.00 (05.00 ora României) intrând în incinta tribunalului, ceea ce sugerează că Bo Xilai a fost adus în sală. Mai mulţi oficiali chinezi au declarat recent, în privat, pentru presa străină că vor asista la citirea verdictului.

Bo Xilai a fost condamnat la 22 septembrie pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, în special în cazul asasinării de către soţia sa Gu Kailai a unui om de afaceri britanic Neil Heywood.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels